Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2008. január 30.

Értesüléseink szerint a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje kitüntetést kapja a politikától visszavonuló Tom Lantos magyar származású amerikai politikus. A kormány előterjesztését az államfő aláírta.

Lantos 1981 óta tagja a képviselőháznak, a ház egyedüli holokauszt-túlélője. A képviselő január 2-án jelentette be, hogy nyelőcsőrákja miatt az év végén visszavonul a politikától. A kitüntetést rövid időn belül átadják. Az Egyesült Államok kormánya is hasonló gesztusra készül.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a két kitüntetést mikor adják át, s hogy vajon egyszerre-e. Ezzel kapcsolatban még zajlanak a diplomáciai egyeztetések. Az amerikai kormány nem szeretné ugyanis, hogy a kitüntetés átadása a március 9-i magyarországi népszavazás közelében legyen – el akarják kerülni a látszatát is, hogy bármilyen módon befolyásolnák ezt az eseményt. Így várhatóan már a jövő héten átadja a magyar állam képviselője a kitüntetést. Hogy ez ki lesz, az még nem dőlt el: vagy a miniszterelnök, vagy valamely miniszter. Vélhetően ez szoros összefüggésben lesz azzal, hogy az amerikaiak milyen szinten vesznek részt a kitüntetés átadásán és az ahhoz kapcsolható eseményeken.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

One Response to “Kitüntetik Tom Lantost”

  1. tom

    Tom Lantos,Soros Györgyel együtt sikeresen feállitották a diagnózist,gyógymódot javasoltak,segitettek a gyógyszer beszerzésébe,ott voltak/vannak a betegágynál és
    lábadozásnál.Gondolom azzal is számoltak,hogy lesznek olyanok akiknél csak a mellékhatások jelentkeznek,de ez nem a hibás terápia miatt van,hanem a mi bajunk is
    részben pszichoszomatikus.Az Ő nevük a magyar emberek szivében biztos sokáig megmarad.