Forrás: kultura.hu

Miriam Katin franciául Seules contre tous (Egyedül mindenki ellen) címen megjelent kötetének (eredeti angol címe: We Are On Our Own) ítélte a 2008-as Kritikai Nagydíját a francia képregény-kritikusok és újságírók egyesülete (ACBD). A kiadvány a magyarországi zsidóüldözésről szóló életrajzi képregény. A díjat márciusban, Párizs nemzetközi könyvkiállításán és vásárán, a Salon du Livre-en adják át. – adta hírül pénteken a Les Échos című francia napilap.

(MTI) – A Franciaországban tavaly 254 kiadónál megjelent több mint 4300 képregény közül a legjobbnak járó 2008-as Kritikai Nagydíjat odaítélő ACBD indoklása szerint Miriam Katin művében saját emlékei alapján próbálta megérteni a holokauszt szörnyűségéinek és zsidó vallásos neveltetése ellenére jelenlegi ateizmusának okait, s az elmesélt jelenetek kegyetlenségével ellentétes finom beszédmód még a legérzéketlenebb olvasókat is megérinti.

Miriam Katin budapesti zsidó családban született 1941-ben. Az izraeli-amerikai képregény-művésznek 1944-ben édesanyjával el kellett menekülnie a magyar fővárosból, miután a szomszédok feljelentették a családot. Vidéken húzták meg magukat, mint orosz cseléd és törvénytelen gyermeke.

Miriam Katin az 1956-os forradalom idején hagyta el családjával Magyarországot, Izraelbe emigráltak. A kibucban töltött évek és az izraeli katonai szolgálat után a szerző 21 éves korában New Yorkba ment férjhez. A nyolcvanas évek elején egy rövidebb izraeli tartózkodás után végleg New Yorkba költözött, ahol grafikusként dolgozott a rajzfilmiparban, többek között a Jumbo Pictures-nél, az MTV-nél és a Disney-nél.

Az alkotó gyermekkorát több mint hatvan évvel később édesanya emlékei és szülei gondosan megőrzött levelezése alapján írta, illetve rajzolta meg. A családja legszemélyesebb és a második világháború legkegyetlenebb részleteiről is beszámoló történet a vidékre meneküléstől a Budapestre való visszatérésig tart.

Az amerikai független rajzolók stílusára emlékeztetően fekete-fehér képregényben kizárólag a közelmúlt történései (a mű születéséről szóló epizódok) színesek, ami a Les Échos kritikusa szerint csak erősíti a minden oldalon erős érzelmi töltését a történetnek.

Miriam Katinnak eddig két munkája jelent meg magyarul: Erre inni kell és Parfait címmel.

Comments are closed.