Forrás: NOL

Vetítés, gyűjteményátadás, ünnepségek

Népszabadság * Munkatársunktól * 2008. január 23.

Az oktatásban és a kultúrában nem lesz több megszorítás – többek között erről beszélt Hiller István oktatási és kulturális miniszter a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen tegnap a Néprajzi Múzeumban.

Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt, így 1989 óta január 22-e a magyar kultúra napja, amelyről országszerte ünnepségekkel, szoboravatásokkal, színházi előadásokkal, díjátadásokkal emlékeztek meg.

A kultúra fejlesztésére 2,6 milliárd forintot fordít 2008-ban az Oktatási és Kulturális Minisztérium

Külföldön is ünnepelték a magyar kultúra napját. A sanghaji magyar főkonzulátus például e napon nyitotta meg a Hudec-évet, amellyel a magyar származású építésznek kívánnak emléket állítani születésének 115. és halálának 50. évfordulóján. A Magyar Királyi Építészeti Akadémián végzett Hudec László a múlt században több mint 60 híres épületet (templomot, szállodát, villát, lakóházat, mozit, kórházat) tervezett és épített Sanghajban. , ebből a népi kultúrára és hagyományőrzésre, a kistérségi kultúra fejlesztésére 730 millió forintot, a vidék muzeális és levéltári értékeinek megőrzésére 470 millió forintot, a könyvtári értékek digitalizálására 220 millió forintot fordítanak – mondta el a miniszter beszédében. Hozzátette: a legfontosabb cél a közművelődés, a magyar közkultúra megerősítése, de az esélykülönbségek csökkentése, a tehetséggondozás, a közkultúra színvonalemelése csak forrásbővítéssel lehetséges. A cél, hogy a költségvetési támogatást minden évben az inflációnál öt százalékkal nagyobb mértékben növeljék.

Az ünnepségen a miniszter számos kitüntetést is átadott az oktatás és a kultúra területén kiemelkedő eredményt elért személyeknek és közösségeknek. Többek között Márai Sándor-díjat adományozott Bogdán László erdélyi költő és prózaírónak, Darvasi László prózaírónak és Petőcz András költő, prózaírónak. (A kitüntetettek teljes névsora lapunk internetes oldalán, a www. nepszabadsag.hu-n olvasható.)

A fővárosban is több helyen rendeztek programokat: Az Uránia filmszínház például ingyenes éjszakai mozizással ünnepelt, a Nemzeti Múzeum kiállításait pedig belépő nélkül lehetett látogatni. Debrecenben például megkoszorúzták Kölcsey Ferenc szobrát, Miskolcon irodalmi programmal, Sopronban ünnepi esttel, Nyíregyházán hangversennyel emlékeztek meg január 22-ről.

Győrben délután aláírták azt a szerződést, amelynek értelmében a teljes Vasilescu-gyűjtemény a város tulajdonába kerül. 2005-ben Győr a gyűjteményt kezelő alapítványtól már megkapta a több száz, XX. századi festmény, kisplasztika, szobor egy részét, amelyeket a 2006-ban felújított győri zsinagógában helyeztek el. A gyűjtemény többi darabja a megállapodás tegnapi aláírása után hamarosan megérkezik ugyanide, és valószínűleg már tavasszal látható lesz a teljes kollekció. (S. M.)

Ajánlott Cikkek

A 2008. évi Magyar Kultúra Napja alkalmából átadott kitüntetések

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.