Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2008. január 21.

Egy új típusú izraeli műholdat bocsátottak fel hétfőre virradó  éjjel az indiai Szriharikota űrrepülőtérről, az iráni nukleáris  létesítmények megfigyelésére – jelentette a 10-es csatorna nevű  izraeli televízió.

A 300 kilogramm tömegű TecSAR, az első, úgynevezett SAR (Synthetic Aperture Radar) radartechnológiát alkalmazó izraeli  műhold, amely képes bármilyen időjárási körülmények között nagy  felbontású képeket készíteni és továbbítani a megfigyelt  objektumokról.

Izrael a legfőbb ellenségének tekinti Iránt, és aggódik annak  nukleáris programja miatt, azt állítva, hogy Irán hamarosan képessé  válik saját atomfegyver előállítására. Az izraeli aggodalmakat  erősíti, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök több ízben is  kijelentette: „a cionista entitást” le kell törölni a térképről.

A TecSAR indiai felbocsátásáról három éve döntöttek, s e mögött  katonai szakértők szerint az áll, hogy Izraelnek nincs olyan hordozó  eszköze, amellyel Föld körüli – a sarki térségeket érintő vagy  azokhoz közel húzódó – pályára lehetne állítani egy műholdat.

Izrael 1988-ban lépett be az űrhatalmak „klubjába”, amikor  felbocsátotta az első Ofek (Látóhatár) típusú műholdját. A sorozat  hetedik darabját, az Ofek-7-est tavaly júniusban lőtték fel a  Tel-Avivtól délre fekvő Palmahim támaszpontról.

India csak nemrég lépett be a kereskedelmi rakétaindítások  piacára: tavaly áprilisban állította pályára az első külföldi  (olasz) műholdat, s az izraeli TecSAR felbocsátása az indiai űrprogram második külföldi megbízatása volt.

(MTI)

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.