Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2008. január 20.

Sötétségbe borult Gáza városa vasárnap este, mert az övezetet kormányzó radikális Hamász mozgalom tisztségviselői kikapcsolták a terület egyetlen villamos erőművét az izraeli üzemanyag-ellátás leállítása miatt.

Izrael csütörtökön zárta le a Gázai övezet határát, így próbálván nyomást gyakorolni a palesztin szélsőségesekre, akik naponta rakétákat lőnek ki izraeli területekre. Az erőmű a Gázai övezet egyharmadát látja el villamos árammal. A másik kétharmad rész áramellátását, melyet Izrael biztosít, a blokád nem érinti – közölték izraeli illetékesek.

Az erőmű két turbinájának egyike még a reggeli órákban leállt, és mint Kanaán Abeid, a Gázai övezet palesztin energiahatóságának elnökhelyettese jelezte, ez történik vasárnap este a másikkal is, mivel nincsen üzemanyag-utánpótlás, és tartalékokkal sem rendelkeznek.

Izrael pénteken szigorította meg a határzárat válaszul a folyamatos palesztin rakétatámadásokra, megakadályozva még az ENSZ humanitárius segélyeinek bejutását is az övezetbe.

Egészségügyi tisztségviselők és emberi jogi aktivisták arra figyelmeztettek, hogy humanitárius válság alakulhat ki a Gázai övezetben az izraeli zárlat következtében, az erőmű üzemeltetésének hiánya súlyos következményekkel járhat a már amúgy is elszegényedett 1,5 millió helyi lakos életkörülményeire. Számos lakásban máris szünetel az áramszolgáltatás. A benzinkutak is bezártak, mivel Izrael csökkentette olaj- és dízelszállítmányai mértékét is.

Arje Mekel, az izraeli külügyminisztérium szóvivője ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet , hogy a zsidó állam csak a gépjárművek számára szükséges üzemanyag-szállítmányok mennyiségét csökkentette, nem pedig a fűtéshez használt olaj, illetve a háztartási gáz mennyiségét. A szóvivő szerint most a palesztinok térfelén van a labda, vagyis ha abbahagyják a rakétatámadásokat, minden visszatér a normális kerékvágásba.  

A közszükségleti cikkek is kifogyóban vannak, mert a lakosság a készletek kimerülése miatti félelmében pánikszerű felvásárlásba kezdett.

A Hamász közleményében leszögezte: a mostanihoz hasonló izraeli módszerek a múltban is kudarcot vallottak, azaz nem gyengítették a palesztin nép eltökéltségét és rendíthetetlenségét.

(MTI)

 

Comments are closed.