Forrás: Stop!

Manapság már nemcsak a zsidók keresik azt a szimbólumot az élelmiszereken, amely azt jelzi: az adott terméket a kóserségi szabályok betartásával állították elő. A kóser ételek, alapanyagok egyre népszerűbbek, sokan ugyanis úgy gondolják, hogy ezek a termékek egészségesebbek és biztonságosabbak.

A kóser ételek és alapanyagok egyre népszerűbbé válnak az Egyesült Államokban: lassan lekörözik a „bio-„, vagy az „adalékanyag- és tartósítószer-mentes” termékeket – derül ki a Mintel piackutató cég elemzéséből.

Tavaly az országban 4719 kóser terméket dobtak piacra, kétszer annyit, mint ahány „teljesen természetes” árucikk került a boltok polcaira.

A kóser termékekből egyre többet vásárolnak az emberek: egy évtized alatt 15 százalékkal nőtt a kereslet irántuk, pedig a zsidók – akik számára vallási előírás, hogy kizárólag a kóserségi szabályok betartásával készült ételeket fogyaszthatják – az összes vásárlónak csupán 20 százalékát teszik ki.

Ennek az lehet az oka, hogy egyre több fogyasztó hiszi: a kóser ételek biztonságosabbak, mint a többi, mivel ezeket szigorú szabályok szerint állítják elő.

Még mindig vita tárgya, hogy a kóser ételeknél valóban kisebb-e az esély arra, hogy kórokozókkal fertőzöttek, a kérdést ugyanis eddig kevés kutató vizsgálta. A szakértők szerint mégis lehet abban valami, hogy a kóser ételek biztonságosabbak, hiszen azok gyártását szigorúbban ellenőrzik.

A zsidók nem nyelhetnek le bogarakat, ezért az élelmiszereket az előkészítés során alaposan megmossák és átvizsgálják, hogy biztosan ne maradjanak ízeltlábúak a zöldségek, gyümölcsök felületén vagy levelei között – mondta Móse Elefant rabbi, a New York-i Orthodox Union KOSHER, a kóserséget ellenőrző szervezet üzemeltetési igazgatója.

A mosás és átvizsgálás ellenére a baktériumok és egyéb kórokozók megmaradhatnak az élelmiszereken, így a fogyasztók nem lehetnek biztosak abban, hogy kisebb eséllyel kapnak ételmérgezést például a kóser csomagolt spenóttól, mint az átlagostól.

Hasonló a helyzet a húsáruknál is: az eljárás, amellyel a kóser húsokból kivonják a vért, nem távolítja el a szalmonella vagy az E. coli kórokozóját – mondta Joe Regenstein, a Cornell Egyetem élelmiszertudománnyal foglalkozó professzora.

A kóser marhahússal ugyanakkor más a helyzet: mivel az állatokat általában korábban vágják le, a kóser húsban ritkábban fordul elő a kergemarhakór kórokozója.

Comments are closed.