Forrás: Origo

A Profi Sakkozók Szövetsége  január 3. és 7. között Odesszában rendezi meg második ACP Rapid Világkupáját. A viadal magyar meghívott résztvevője, Polgár Judit szabadkártyával játszik. A 16 résztvevő kieséses rendszerű versenyére az ukrán Pivdenny Bank 136 ezer dolláros díjalapot biztosított. A nagymesterek két-két, 20-20 perces partiban mérik össze erejüket, 1-1 esetén villámpartik döntenek. Polgár Judit szombaton az urán Szergej Karjakinnal mérkőzik meg.

Az esztendő első jelentős tornáját az ukrajnai Odesszában rendezik meg. A Profi Sakkozók Szövetségének (The Association of Chess Professionals) 16 résztvevős kieséses rendszerű rapid Világkupájának győztese a 136 ezer dolláros díjalapból 40 ezret kasszírozhat.

A viadal sorsolását csütörtök este tartották meg a verseny színhelyén, a patinás Londonszkaja Hotelben. Irányították a sorsolást, az első és második kiemelt, Peter Szvidler és Alekszej Shirov csak a döntőben találkozhatnak. A női világranglistát fölényesen vezető Polgár Juditot Élő-pontszáma miatt a második  nyolcasba  osztották be,   az ötödiknek rangsorolt, január 12-én 18. életévét betöltő  ukrán Szergej Karjakinnal szombaton mérkőzik meg.

A tavalyi Világkupát Lékó Péter nyerte meg, de idén az év első szuperversenyére koncentrál, a január 11-én, Wijk Ann Zee-ben kezdődő Corus-tornára, ahogy még sokan mások is a legjobbak közül. Polgár Judit mellett még Ivancsuk, Borisz Gelfand, Tejmur Radzsabov és Pavel Eljanov a kihívás elfogadása mellett döntött.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Peter Szvidler (orosz, 2763), Alekszej Shirov (spanyol, 2755), Vasziij Ivancsuk (ukrán, 2751), Borisz Gelfand (izraeli, 2737), Tejmur Radzsabov (azeri, 2735), Szergej Karjakin (ukrán, 2732), Dmitrij Jakovenko (orosz, 2720), Alekszander Griscsuk (orosz, 2711), Polgár Judit (magyar, 2707), Pavel Eljanov (ukrán, 2692), Erneszto Inarkijev (orosz, 2681), Anatolij Karpov (orosz, 2655), Jevgenyij Najer (orosz, 2634),  Alekszander Shabalov (amerikai, 2622), Borisz Szavcsenko (orosz, 2589) és Jurij  Drozdovszkij (ukrán, 2574).

A pénteki játéknap párosítása:

Jakovenko – Szavcsenko

Radzsabov  – Drozdovszkij

Ivancsuk – Eljanov

Inarkijev Shirov

A szombati játéknap párosítása:

Szvidler – Sabalov

Najer – Gelfand

Karpov – Griscsuk

Karjakin – Polgár Judit

A nagymesterek két-két, 20-20 perc gondolkodási idejű partiban mérik össze erejüket, és lépésenként még 5-5 másodperc extraidővel gazdálkodhatnak. Amennyiben a csata 1-1-re végződne, akkor 3-3 perc és 2-2 másodperc lépésenkénti plusz mellett játsszák a rájátszást.

Újabb döntetlen eredmény után a „hirtelen halál” partira kerülne sor, ahol világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is a továbbjutást, illetve a végső győzelmet jelentené.

Január 4-én és 5-én az első körre kerül sor, majd a nyolc győztes folytatja a küzdelmet. Az elődöntőket és a döntőt január 7-én vívják. Az első körben kiesettek 4-4, a nyolc között búcsúzók 6-6, az elődöntőben vereséget szenvedők 10-10 ezer dollárt könyvelhetnek el, a döntő vesztese 20 ezer dollárral zárja az odesszai „kirándulást”, a győztes 40 ezerrel gazdagodik.

A rapid szabályok szerint a szabálytalan lépés nem veszít, de az ellenfél 2 percet kap pluszba. Szigorítottak a szabályzaton, tiltják a döntetlenajánlatot. 

Comments are closed.