Forrás: Stop!

Daniel Radcliffe – Harry Potter, az okulárés varázslótanonc filmbéli életrekeltője – élete első szemüvegét ajándékozta a holokauszt borzalmait bemutató kiállítás számára.

A brit színész más hírességekhez, valamint közemberekhez csatlakozott, akiknek szemüvegéből „vasúti síneket” ábrázoló installációt építenek, felidézve a vonatokat, amelyek a nácik áldozatait szállították az Európa-szerte lévő koncentrációs táborokba. Mintegy hatmillióra becsülik az elpusztított zsidók számát.

A kiállítást január 21-én nyitják meg Liverpoolban. Az Anglia észak-nyugati részén lévő kikötőváros lesz a házigazdája a brit holokausztnapi istentiszteletnek is, amelyet január 27-én, Auschwitz felszabadításának évfordulóján rendeznek.

A szertartáson, amely a náci rémtetteket és az újabb kori népirtásokat felidéző előadásokból, kiállításokból, színpadi show-kból és zenei eseményekből álló rendezvénysorozat csúcspontja lesz, a muzulmán közösség vezetői is megjelennek. Az eseményen ugyancsak részt vesz Jason Isaacs, aki a Harry Potter című filmekben a baljóslatú Lucius Malfoyt alakította.

A 18 éves Daniel Radcliffe azt az ovális, szürkefémkeretes szemüvegét adományozta, amelyet 6 éves korában viselt.

Tony Blair volt brit miniszterelnök, Jerry Springer amerikai médiasztár és John Lennon özvegye, Yoko Ono szintén felajánlotta szemüvegét a kiállítás részére.

A tárlat kapcsán Yoko Ono a liverpooli önkormányzat által kiadott közleményben rámutatott: egy ilyen szimbolikus jelentőségű műtárgy segít az emberek emlékezetébe vésni, hogy sohasem szabad megfeledkezni a holokauszt borzalmairól és fel kell lépni a gyűlölet és az előítélet minden megnyilvánulása ellen.

A szervezők 110 ezer szemüveget akarnak összegyűjteni. Az installációt a liverpooli városháza báltermében állítják ki, ahol tükrök segítségével sokszorozzák meg vizuálisan a szemüvegek a látványát, azt a benyomást keltve, mintha 330 ezer lenne belőlük: becslések szerint ugyanis ennyi zsidó származású brit állampolgár élt a szigetországban a holokauszt idején.

A tárlat néhány hétig lesz látható, majd az installációt szétszedik. A hírességek szemüvegeit jótékonysági céllal elárverezik el, a többit pedig egy karitatív szervezet, a Vision Aid Overseas révén a fejlődő országoknak juttatják.

A holokausztnapi eseményekkel esik egybe az Anna Frank Fesztivál, amely szombaton kezdődik az angol kikötővárosban. A liverpooli anglikán székesegyházban megépítik annak az amsterdami padlásszobának a pontos mását, ahol a tinédzserlány írta a naplóját. Anna Frank 1945 márciusában tizenöt évesen tífuszban hunyt el Bergen-Belsenben, ahová amsterdami búvóhelyéről 1944 augusztusában hurcolták el a családjával.

Comments are closed.