Forrás: BPI

Kitüntették Schweitzer Józsefet és Várszegi Asztrikot

Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit és Várszegi Asztrik pannonhalmi bencés főapátot az emberek közti megbékélésért, a zsidó és keresztény kultúra közötti párbeszéd kialakításáért végzett évtizedes tevékenységük elismeréséül emlékéremmel tüntette ki a pozsonyi Ferdinand Martinengo Társaság a győri zsinagógában rendezett vasárnapi hanukaünnepen.

Peter Kurhajec, a társaság elnöke elmondta: az 1998-ban létrejött szerveződés olyan jeles személyiségeknek adományoz emlékérmet, akik az emberek békés együttéléséért munkálkodnak.

A két tekintélyes magyar tudós és gondolkodó tevékenysége a humanitás jegyében teljes összhangban van a társaság céljaival – hangoztatta az elnök.

Az érem rangját jelzi, hogy elsőként II. János Pál pápa kapta meg.

A Békeharangok – üzenet az egyesült Európának elnevezésű emlékérem átadását Beethoven Örömódájának dallama kísérte a győri zsinagógában.

Schweitzer József és Várszegi Asztrik az ünneplő közönség előtt dialógust folytatott a kiengesztelődésről.

A nyugalmazott országos főrabbi hangoztatta: a hanuka az egyetemes monoteizmus (egyistenhit) megőrzésének ünnepe.

Akik egyek a monoteizmusban, azok keresik a földi utakat, hogy egyek lehessenek világnézetük, hitük feladása nélkül – fogalmazott.

A pannonhalmi főapát úgy vélekedett: a hanuka az öröm, az élő Isten és a továbblépés ünnepe. A zsidóság XX. századi tragédiájára utalva, a főapát felszólított: emlékezzünk fájó szívvel a múltra, de tovább kell mennünk a kiengesztelődés jegyében.

Schweitzer József hozzátette: az élet azt kívánja, menjünk tovább, s hitünket ne ingassa meg a rettenet.

A továbbiakban kifejtette: a közös utat megtaláljuk egymással, és ez a közös út nem a széthúzás, az egymás elleni uszítás.

„Az ember megbecsülésében, az emberi méltóság megőrzésében egy utat kell járnunk” – figyelmeztetett Schweitzer József.

A szlovák fővárosból népes csoport érkezett a győri ünnepségre. A határon túli vendégek megkoszorúzták a zsinagóga kertjében felállított emlékoszlopot, amely az Auschwitz-Birkenauban elpusztított győri zsidó gyermekeknek állít emléket. A gránitoszlopra 381 gyermek nevét vésték, akik mögött 1944 nyarán becsapódott a halálba vivő vonat ajtaja.

A koszorúk szalagján magyar, zsidó és szlovák nyelven írták rá: nem felejtünk. Az oszlop körül égő gyertyákat és Duna-kavicsot helyeztek el.

A hanuka a szabadság és a fény ünnepe annak az időszaknak állít emléket, amikor a görögök üldözték a zsidó népet vallása miatt. A zsidók az időszámítás előtti II. század derekán leverték az elnyomó hatalmat, szentélyüket megtisztították, a menóra mécseseit pedig meggyújtották. A mécsesgyújtást isteni csoda övezte: az olajkorsóban lévő egynapi olaj nyolc napig égett.

A menóra égő gyertyalángjai az emberek közötti megbékélést és a szeretetet jelképezik, a szabad vallásgyakorlást is szimbolizálják.

BPI+MTI

Comments are closed.