Forrás: NOL

Népszabadság * Dési András * 2007. december 10.

Német újnáci egy októberi felvonuláson

Kép: REUTERS – Kai Pfaffenbach Gőzerővel készítik elő a német tartományok belügyminiszterei a szcientológiai egyház betiltását. – Az amerikai eredetű szervezet nem egyház, hanem az embereket kizsákmányoló és pszichés függésbe kényszerítő vállalkozás, amely visszaél egyesületi jogával – hangoztatta Ehrhart Körting (SPD), Berlin belügyi szenátora.

A szcientológusok betiltását Udo Nagel, Hamburg párton kívüli belügyi szenátora kezdeményezte, a javaslatot szociáldemokrata és kereszténypárti politikusok, köztük Joachim Hermann (CSU) bajor tartományi belügyminiszter is támogatja. A tartományi rendőrségeket és nemzetbiztonsági hatóságokat a 16 tartomány főbelügyére most kiterjedt adatgyűjtéssel bízta meg azzal a céllal, hogy a beszerzett információk a betiltást célzó eljárás alapját képezhessék. Wolfgang Schäuble(CDU) szövetségi belügyminiszter visszafogottan nyilatkozott, miután a nemzetbiztonsági szervek szerint nagy a kockázat, hogy bíróság felülbírálná az esetleges betiltást.

A német tartományok jelentős részében a nemzetbiztonsági szervek – szektagyanú miatt – folyamatos megfigyelés alatt tartják az L. Ron Hubbard által az 1950-es évek elején alapított szcientológiai egyházat. Az utóbbi „totalitárius államnak” tekinti Németországot, ahol adataik szerint 30 ezer hívük van – a nemzetbiztonság hatezerre becsüli őket.

A szélsőjobboldali NPD betiltása is napirendre került a tartományi belügyminiszterek berlini fórumán, a szociáldemokraták által sürgetett lépést a CDU/CSU azonban nem támogatja. Az elutasítást azzal indokolják, hogy a beépített ügynökök jelentéseire alapozott betiltási eljárás 2003-ban már megbukott a szövetségi alkotmánybíróságon, újabb rizikót nem akarnak vállalni. Viszont a kereszténypártok is helyeslik, hogy a hatóságok zárják el a szélsőjobboldali mozgalmak és alapítványok „pénzügyi csapjait”. Ezért a Bundestag hivatala felszólította az NPD-t: 1996-ig visszamenőleg és országosan mutassák be adományelszámolásait. Az „újbarnák” Türingia tartományban 2006 végén már megbuktak hamis adományelismervényekkel, az adományokhoz ugyanis állami kiegészítést lehet igényelni.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

One Response to “Elzárják az újnácik pénzügyi csapjait”

  1. FOREVERANNA

    Szerintem nem etikus dolog egy vallás képviselőjének a másikat csepülni… szerintem…
    Igaz, a szcientológusoknak magasszintű az etikája, s a megértése… nem fognak visszadobálni, de az igazukért ki állnak, és ezzel együtt szólnak érted is kedves olvasó.
    Mint például ma, amikor is az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 60. évfordulója van, az Emberi Jogok Világnapja, (munka után) a szcientológusok ott voltak a belvárosban az emberek között és ismertették őket az alapvető emberi jogaikkal… kiadványokat, szórólapokat osztva nekik… és a megfilmesített, zenés 30 emberi jogi pontot vetítve mindeközben a járókelőknek.
    Tehát, értem kérem, mire a nagy lélegzetvételű leértélkelés… mert azzal, hogy mást kritizál, vagy kisebbit egy személy azzal, a saját makulátlanságát takargatja… ez minden esetben ki szokott derülni.
    Szép napokat így a szeretet ünnepe, Karácsony előtt.
    Kárpáti Annamária