Forrás: Stop!

A Frank London”s Klezmer Brass Allstars és a Boban Markovic Orkestar koncertjével fejeződik be az egész napos családi hanuka-ünnepség kedd este a Budapest Sportarénában – tájékoztatott esemény szervezője, a Concert és Média iroda.

Frank London elsősorban a világ legnépszerűbb klezmeregyüttesének, a Klezmaticsnak a trombitásaként ismert Magyarországon, de életműve túlmutat a Klezmaticson és a klezmerzenén.

Több mint száz albumon szerepelt, az amerikai pop-rock- és dzsessz olyan kiválóságaival dolgozott, mint Lester Bowie, David Byrne, John Zorn, LL. Cool J vagy Lamonte Young. A Klezmaticson kívül három zenekar kötődik személyéhez: a főként a 80-as években aktív Les Misérables Brass Band, a 90-es évekbeli „alternatív zsidó zenei mozgalom” megkerülhetetlen, dzsesszrockot játszó együttese, a Hasidic New Wave és a Frank London”s Klezmer Brass Allstars.

Az 1986-ban New Yorkban megalakult Klezmatics zenekar repertoárját az örökzöld hagyományok uralták, de a Led Zeppelin és Miles Davis befolyására is hivatkoztak a zenekar tagjai. A klezmer-technikák anyanyelvi szintű elsajátítása, valamint a kortárs dzsesszben és rockban, illetve több kontinens népzenéjében való tájékozottság a világ legnagyobb hatású klezmeregyüttesévé avatta a Klezmaticsot. A zenekar Wonder Wheel című albuma idén Grammy-díjat kapott. A Klezmatics ma már nem csupán klezmert játszik, új stílust teremtett: a klezmert átszövi sanzonnal, salsával, gospellel, countryval.

Frank pályafutása kezdetén, a bostoni New England Conservatory of Music növendékeként nagyon sokféle zenét dolgozott át rézfúvósokra. A 90-es évek végén aztán népszerű klezmeregyüttesek tagjaiból szervezett rezesbandát, ez lett a Frank London”s Klezmer Brass Allstars.

A Magyaroszágon is kedvelt szerb Boban Markovic zenekarával közösen készítették a Brotherhood of Brass című lemezt. Ennek sikere nemzetközi turnékat és felvételeket eredményezett. Frank London és Boban Markovic közös munkája felidézi azt a sok száz éves hagyományt, amikor együtt muzsikáltak a romák és a zsidók.

Boban Markovic apja és nagyapja is híres trombitás volt, ő maga a kilencvenes évek első felében tűnt fel, zenekarával elnyerte a híres gucsai trombitás fesztivál első díját, majd a Kusturica-filmek zenéjével közismert Goran Bregovic felkérésére közreműködött az Underground című film zenéjében, és az Arizonai álmodozók című Kusturica-film zenéjében is. Együttese az ezredfordulón már Európa legnépszerűbb balkáni rezesbandája volt. Készített lemezt Lajkó Félixszel, majd 2002-ben Frank London munkatársa lett.

Comments are closed.