Forrás: HVG

Boldog napok helyett

A Magyar Gárda megalakulásának a Fidesz politikájára gyakorolt hatását, az ellenzéki párt reakcióit elemzi pénteki cikkében a londoni The Economist.

A vezető brit gazdasági-politikai hetilap szerint Orbán Viktornak, a Fidesz vezetőjének „boldog napokat kellene élnie”, hiszen az ellenzéki párt húsz ponttal vezet a közvélemény-kutatásokban a szocialisták előtt. A Fideszre most mégis a zűrzavar jellemző a cikk szerint. A párt „új mumusa” a Magyar Gárda, amelynek tagjai nacionalista jelképekkel díszített fekete egyenruhát hordanak, és amelyet a szélsőjobboldali Jobbik szervezett.

 

A Magyar Gárda megalakulását a legtöbb politikai párt sietett elítélni. A The Economist idézete szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kijelentette, hogy „gyülekeznek a fasiszták”, és azzal vádolta a Fideszt, hogy az közös platformra helyezkedik a Jobbikkal. A Jobbik nincs bent a parlamentben, de helyi szinten néhol együttműködik a Fidesszel – írja magyarázólag a brit folyóirat.

 

A cikk szerint a Fidesz első reakciója azt volt, hogy védelmébe vette a Magyar Gárda szabad egyesülési jogát, és hisztériakeltéssel vádolta Gyurcsány Ferencet. Zsidó és roma csoportok azonban fellépést sürgetnek a gárda ellen, Tom Lantos, az amerikai kongresszus tagja, a magyar holokauszt túlélője pedig kilátásba helyezte, hogy a Magyar Gárda egyetlen tagját sem fogják beengedni az Egyesült Államokba. Lantos hozzátette: nem lehet komoly partner olyan párt, amelyik nem ítéli el a gárdát – idézi fel az ismertetés.

 

A The Economist szerint ebben rejlik Orbán Viktor dilemmája. A Fidesz vezetői elítélték az antiszemitizmust: éppen az Orbán-kormány volt az, amely 2001-ben holokauszt-emléknapot jelölt ki, és a párt vezetése megnyugtató célú levelet intézett a magyar zsidóság vezetőihez.

 

A brit hetilap szerint ugyanakkor Orbán Viktor „a szélsőjobboldali szavazókat is meg akarja környékezni”. Jóllehet vezetőtársai most már elhatárolták a Fideszt a gárdától, Orbán Viktor azonban személyesen nem volt hajlandó elítélni a szervezetet azon túl, hogy diplomatáknak azt mondta: a Magyar Gárda rossz válasz Magyarország problémáira – áll a The Economist pénteki elemzésében.

 

A folyóirat szerint ez a kétértelműség dühíti a külföldi szövetségeseket; a Fidesznek kapcsolatai vannak a német kereszténydemokratákkal, és kapcsolatokra törekszik a brit konzervatívokkal.

 

A szélsőjobboldal közvetlen támogatottsága Magyarországon továbbra is alacsony, mindössze 2-3 százalék. Máshol azonban jönnek fel a hasonló pártok: egy éppen most került be a görög parlamentbe – áll az ismertetésben.

 

A The Economist szerint a szélsőjobb aktivistáit Magyarországon is új keletű önbizalom jellemzi. Nemrég álarcos bőrfejűek zavarták meg a budapesti melegfelvonulást, s Gyurcsány Ferencet is mindenhova tiltakozók követik és ordítva szidalmazzák.

 

A lap szerint ugyanakkor a legtöbb elemző úgy véli, a Fidesz eddig is középen veszített támogatást azzal, hogy a szélsőjobbnak udvarol, s ez hozzájárult a 2002-es és a 2006-os választási vereséghez is. „Lehet, hogy megint Orbán Viktor lesz a szocialisták legjobb választási aduja” – fejeződik be a The Economist pénteken megjelent elemzése.

One Response to “A The Economist szerint Orbán lehet az MSZP aduja”

  1. barat

    Bizom benne, hogy az Economist-nak igaza lesz,
    ritkán lehet találkozni ennyire köpönyegforgató emberrel, mint amilyen a Fidesz vezetője. Bár kiváló speaker, ezeket a kacskaringókat nehéz még a teljesen egyszerü embereknek elmagyarázni. S bár elismerést érdemel a Fidesz fiuk komunikációs készsége, amely messze felülmulja az MSZP vagy az SZDSZ fiuk komunikációját, sokan felismerik az ellentétes beszédek és cselekedetek mögött rejlő egyetlen célt: győzni a választásokon, kerül amibe kerül.
    A külföld bizalma egyértelmüen mutatja, hogy ott felismerték mit rejt vagy talán nem is rejt a szöveg, lassan itthon is sokak fejében feltisztul a kép. Ugyhogy a fiuk népszavaztathatnak, utazhatnak körbe az országban, előbb vagy utóbb mindenki megérti azt hogy a cél egy:
    Fidesz fiuk szeretnének közelebb kerülne a fazékhoz, ahonnan el lettek zavarva és ezért minden lehetséges módot megkeresnek, hogy visszakönyörögjék magukat oda. Azt remélik, hogy akkor végre ők és klienturájuk ismét mélyen belenyulhat és merithet a jóból.
    Kár csak az, hogy ebben az országban a korrupció olyan természetes dologgá vált és a klientura szabadossága, hogy ilyen esetek mindkét oldalon előfordulnak. Remélhető talán a Zuschlag eset kapcsán, hogy a kormány kidolgoztat olyan ellenőrzési rendszert, amely ilyen jellegü hozzáféréseket minden kontrol nélkül továbbra nem hagy. Ellenkező esetben nekik sincs esélyük a következő választásokon. Akkor viszont kialakulhat egy ujabb alternativa és tipikusan az az eset állhat elő, hogy ammikor két kutya marakodik a csonton akkot a harmadik viszi el.