Forrás: Magyar Rádió

Túlélők, leszármazottak és politikusok emlékeztek meg a roma holokauszt áldozatairól az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban.

A rendezvényen Janusz Kaczmarek lengyel belügyminiszter hangsúlyozta: országa ügyel arra, hogy ne halványodjon el a szörnyűség emléke. Az emléknap alkalmából kiadott üzenetében Gyurcsány Ferenc nemzeti tragédiának nevezte a történteket, mert – mint fogalmazott – magyarokkal történt, és a bűnösök között is voltak magyarok. Amikor valaki ma, Magyarországon a cigányok, vagy más honfitársaink kirekesztésére törekszik, ugyanabba a folyóba készül belelépni, amelybe ez a nemzet egy emberöltővel ezelőtt már belelépett – tette hozzá a miniszterelnök.

Idehaza a Páva utcai Holocaust Emlékközpont udvarán tartottak megemlékezést. Osztolykán Ágnes politológus beszédében azt mondta: az üldöztetés, a diszkrimináció és a jogfosztottság ma is valóság, nem a múlt szimbóluma. „Emlékeznünk kell az áldozatokra, ugyanakkor össze kell kapcsolnunk a pusztítást a jelenkori előítéletekkel, hogy ezzel tegyük jogszerűtlenné ezek napjainkban való megjelenését” – mondta.

Szita Szabolcs történész professzor felidézte, hogy 1944 novemberében a komáromi csillag erődből hurcoltak el körülbelül 4-5000 cigányt, majd a koncentrációs táborokban a nőkön és a gyermekek közül többeken orvosi kísérleteket végeztek.

MR

Comments are closed.