Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2007. július 6.

Egészoldalas megemlékezésben méltatja a 85 éves korában elhunyt Friedmann Imre (Emerich) magyarországi születésű amerikai mikrobiológust a The Economist brit gazdasági, politikai hetilap.

A Floridai Állami Egyetem mikrobiológiai professzorát, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Ames intézetének Mars-kutatással foglalkozó csoportjának vezetőjét június 11-én érte a halál. Kutatási szakterülete a szélsőséges élőhelyek ökológiája, bakteriológia, űrbiológia volt.

Friedmann Imre 1949-ben a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatójaként kalandos úton hagyta el Magyarországot. Bécsben szerzett botanikus diplomát, utána az izraeli Héber Egyetemen, majd az Egyesült Államokban dolgozott. 1966 szeptembere óta volt a Floridai Állami Egyetem mikrobiológiai professzora, a sarkvidéki sivatagi kutatóközpont igazgatója – írja az Economist.

Csaknem húsz alkalommal járt az Antarktiszon, megfordult az izraeli Negev-sivatagban és a chilei Atacama-sivatagban is. Antarktiszi és sivatagi kutatásai során bebizonyította, hogy primitív egysejtűek a legszélsőségesebb viszonyok között is élhetnek: rettenetes hidegben, forró melegben, fagyott földben és sziklák belsejében egyaránt.

Kutatásainak célja egyebek között az volt, hogy a gyakorlatban alátámassza azt az elméletet, miszerint a Marsról kerülhetett élet a Földre.  

1998 óta volt a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.

(MTI)

 

Comments are closed.