Forrás: Magyar Hírlap

Kilencvenhat éves korában, tegnapelőtt elhunyt Maurice Papon, akit emberiesség elleni bűntettek, a második világháború idején zsidók letartóztatása és deportálása miatt elítéltek – jelentette be közleményben ügyvédje, de sietett hozzátenni, hogy egykori védence soha nem ismerte el bűnösségét a bordeaux-i büntető törvényszék előtt, amely 1999-ben tízévi börtönbüntetésre ítélte.

Papon a második világháború alatti és az az utáni évek ellentmondásos figurája volt. A németekkel kollaboráns Vichy-kormány idején, 1940 és 1944 között Gironde megye prefektusa, vagyis rendőrfőkapitánya és közigazgatási elöljárója volt – tehát élet és halál ura. Aktív szerepet vállalt ezerötszáz zsidó deportálásában azzal, hogy ő írta alá az erről szóló rendeletet. A bordeaux-i büntető törvényszék a többi között éppen emiatt emelt vádat az akkor már 88 éves Papon ellen.

Maurice Papon politikai pályafutása a második világháború után szorosan összefonódott Charles de Gaulle-éval. Harcolt az algériai háborúban (1954-1962) Párizs rendőrprefektusává választották 1958-ban: itt az 1961-es constantinois-i tüntetések szétverésével szerzett kétes hírnevet; az akcióban majdnem kétszáz ember megsebesült. A marokkói ellenzék vezérének, Mehdi Ben Barkának az eltűnésében is aktív szerepet játszott, jutalmul 1965-ben a Sud Aviation légitársaság elnökévé nevezték ki. (Ehhez a céghez fűződik a Concorde kifejlesztése.)

Papont a francia politika túlélőművészének tekintették. Raymond Barre és Giscard d”Estaing elnöksége alatt a pénzügyi tárcát irányította. Politikai pályája 1981-ben ért véget, amikor a Le Canard Enchainé című lap május 6-i számában közzétette azokat a dokumentumokat, amelyek Papon aláírásával elrendelték a Gironde megyei zsidók deportálását. Perének előkészítése 17 évig tartott. Bár tíz évre ítélték, három év után megroppant egészségi állapota miatt szabadult. Halála előtt nyolc nappal szállították kórházba keringési zavarokkal.

MH

Comments are closed.