Forrás: Magyar Rádió

A rigai csúcsról délután egyenesen Ammanba utazik az amerikai elnök és külügyminisztere, hogy ott tárgyaljon az iraki kormányfővel az arab országban egyre erősödő erőszak megfékezéséről.

Jordánia helyzete az utóbbi években korántsem egyszerű, szomszédai zűrzavaros viszonyai miatt. A jordán király beszédet mondott a parlamentben, amelyben hangsúlyozta, hogy a tárgyalások célja egy hatalmas válság megelőzése, ugyanis polgárháborús a helyzet Irakban, Libanonban és a palesztinoknál is.

A háború kitörése óta több százezren menekültek el Irakból, jelentős részük Jordániába ment, ami érzékenyen érinti Abdullah király rendszerét, de szerinte a közel-keleti válság legfontosabb kérdése az izraeli-palesztin konfliktus és az amerikai elnököt is elsősorban ennek rendezésére buzdítja majd. A jordán király tart a palesztin békefolyamat olyan irányától, amely tovább növeli országában a palesztinok arányát, akik egyes források szerint már ma is többségben vannak. Ezzel kapcsolatban ezt nyilatkozta: támogatja a békefolyamatot, de ugyanakkor aggódik saját országa érdekeiért. Jordánia nem egyezik bele olyan megoldásba, amely a palesztinok beáramlását okozná, és ezzel károkat okozna.

Rice ez ügyben csütörtökön Jerikóba készül Abbász palesztin elnökhöz, és a friss tűzszünet nyomán valószínűleg Olmert, izraeli miniszterelnökkel is találkozik. De jeruzsálemi források úgy tudják, hogy jelenleg nem terveznek háromoldalú, amerikai-palesztin-izraeli csúcsot. Közben a rendezéses megoldás helyett a válságok élezésében érdekelt erők sem tétlenkedtek. Egy libanoni újságban megjelent, hogy a biztonságiak felgöngyölítettek egy szíriai irányítás alatt álló hálózatot, amely 36 szír-ellenes libanoni politikus ellen készített elő merényletet.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.