Forrás: HVG

Jeruzsálemben az ultraortodox negyed lakói esténként lezárják a környező utcákat, kukákat égetnek, összecsapnak a rendőrökkel. Céljuk a melegek idei Büszkeség (World Pride) felvonulásának megakadályozása, jóllehet azt lakóhelyüktől távol, a városközpontban rendezik. A rendőrség is kérte az esemény elhalasztását, vérontástól tartanak. Izrael legfőbb ügyésze azonban jóváhagyta a péntekre, november 10-ére kitűzött parádét. A fejleményekről az izraeli melegek egyik vezetője, Lior Mencher tájékoztatta a hvg.hu tudósítóját.

hvg.hu: Miért pont az idén tört ki a botrány, hiszen 2000 óta minden évben volt sikeres Büszkeség Felvonulás Jeruzsálemben?

Lior Mencher: Három évvel ezelőtt az ultraortodox Lupoliansky került a jeruzsálemi városháza élére, akkor kezdődtek a bajok. Ő már két évvel ezelőtt hadjáratot indított az akkori meleg parádé ellen, nem volt hajlandó pénzt adni rá a költségvetésből. Akkor a jeruzsálemi Open House (Nyílt ház), a melegek helyi szervezete a Legfelsőbb Birósághoz fordult és megnyerte a pert. Nemcsak hogy megtarthatták a felvonulást, de Lupolianskynak többszázezer sékellel még támogatnia is kellett azt. A városháza vállalta volna a tavalyi felvonulás megtartását, de az elmaradt a gázai kivonulás miatt. Ősszel azután egy szerény menetre került sor, de incidens zavarta meg: vallásos fanatikus késelt meg egy résztvevőt. (Sokéves börtönbüntetést kapott.) Az idei felvonulást pedig a libanoni háború miatt kellett elhalasztani. Azután az ultraortodoxok „Jeruzsálem védelmében” akcióba lendültek, követelték, hogy a melegek mondják le az idei parádét.

Ezek szerint ma nehezebb melegnek lenni Jeruzsálemben, mint akárcsak három-négy éve?

Kétségtelenül megváltozott a világiak és a vallásosok aránya a városban, az utóbbiak javára. Ennek több oka is van. Ultraortodox családokban hagyományosan jóval több gyerek születik, mint a kevésbé vallásosaknál. A szekuláris lakosság egy része ráadásul elhagyja Jeruzsálemet, a környező alvóvárosokba, Tel-Avivba és más helyekre költöznek. A melegek között még nagyobb az elvándorlási arány. A betelepedő bevándorlók között is túlsúlyban vannak a konzervatív vallásos családok, főleg Franciaországból érkeznek. Közben az ultraortodoxok egyre inkább érdeklődnek közéleti témák iránt, egyre aktívabban beleszólnak a város ügyes-bajos dolgaiba.

Az ortodoxok azt mondják, a melegek bárhová mehetnek parádézni, csak ne Jeruzsálemben, a szent városban tegyék.

Hajlandóak lennénk tárgyalni valamilyen kompromisszumról. De az ortodoxok ultimátumot adtak, fenyegetnek bennünket. Nem fogunk behódolni a terrornak. Az izraeli melegek többsége eredetileg ellenezte a jeruzsálemi felvonulást, mert túl provokatívnak tartotta. Úgy vélték, nem érdemes mindig, minden ügyért harcolni. De most már nem hátrálhatunk meg, pénteken azok is velünk tartanak majd, akik eredetileg ellenezték a jeruzsálemi parádét.

Mit tesznek, hogy elkerüljék a provokációkat?

E-mailekben kértük, hogy senki se hozzon magával fegyvert vagy annak látszó tárgyat, felszólítottuk a résztvevőket, mindenki hallgasson a rendőrség utasításaira, továbbá senki se jöjjön provokatív ruhában.

Általában véve hogyan jellemezné az izraeli melegek helyzetét?

Vannak liberálisabb és konzervatívabb helyek. Hatalmas a különbség még két egymással szomszédos város, például Tel-Aviv és Bat Jam között is. Általánosságban elmondható, az izraeli homoszexuálisok jogi helyzetét a világon a legjobbak között jegyzik. Még a hadseregben is elismerik a meleg párok együttélését: ha meghal egy hivatásos katonatiszt, özvegyi nyugdíj jár azonos nemű párjának is. A melegkultúra furcsa folyamaton ment át, ma már Izraelben nehéz rábukkanni, olymértékben beágyazódott a mainstream kultúrába. Hogy mást ne mondjak, melegekről szóló filmek képviselik Izraelt a nemzetközi filmfesztiválokon. A dolog hátulütője, hogy sajnos kiveszőben a sajátos szubkultúránk, olyannyira elfogadottak lettünk.

Ezzel szemben palesztin társaink helyzete egyre rettenetesebb. A palesztin területeken, a tradicionális falvakban, ha valakiről kiderül, hogy meleg, a család férfitagjainak kötelessége meggyilkolni őt, megköveteli a „család becsülete”. Az izraeli melegek szervezetei – politikai pártállás nélkül – sokat segítenek az ide menekülő palesztinoknak, akiknek nincsenek tartózkodási, munkavállalási engedélyük. Biztonsági okokból ezeknek a beszerzése egyre nehezebb. Szinte egyetlen megoldás a külföldre menekítésük. Emberjogi szervezetek bevonásával sok palesztint tudtunk ilymódon biztonságos helyre, elsősorban Hollandiába kijuttatni.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.