Forrás: HVG

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA úgy döntött, hogy néhány héttel elhalasztja három űrsikló jövő évre tervezett felbocsátását, hogy maradjon elegendő ideje a karbantartási munkálatokra, illetve az űrhajó külső üzemanyagtartályain esetleg végrehajtandó változtatásokra.

A NASA úgy döntött, hogy a módosított menetrend szerint március 16-án indítja útnak az Atlantis űrsiklót, június 28-án az Endeavourt és szeptember 7-én ismét az Atlantist bocsátja fel. E három indítást eredetileg február 22-re, június 11-re és augusztus 9-re tervezték.

A NASA emellett azt is tervezi, hogy a jövő év októberében és decemberében európai és japán űrkutatási ügynökségek által kifejlesztett berendezéseket szállít a Nemzetközi Űrállomásra.

Az amerikai űrkutatási hivatal azt fontolgatja, hogy átalakítja a külső üzemanyagtartályokat. A Columbia űrrepülőgép négy évvel ezelőtti tragédiáját az okozta, hogy levált egy darab az üzemanyagtartály szigeteléséről, és megsértette a baloldal szárny hővédő pajzsát. A 2003. február 1-én történt szerencsétlenségben hat amerikai és egy izraeli űrhajós vesztette életét.

A NASA vezetői két héten belül döntik el, hogy változtatnak-e az üzemanyagtartály külsején.

MTI

Comments are closed.