Forrás: Magyar Rádió

Izraeli hírek szerint, Irán akadályozza azt, hogy kiszabaduljon a több hónapja elrabolt, és túszként fogva tartott izraeli tizedes.

Az egyik vezető izraeli napilap szerint Irán akadályozta meg az elrabolt izraeli katona fogolycseréjét. A lap értesülése szerint Irán 50 millió dollárt adott a Hamász Damaszkuszban élő vezetőjének azzal a feltétellel, hogy meghiúsítsa az addigra egyiptomi közvetítéssel tető alá hozott egyezséget.

Mint arról a világsajtó is beszámolt, közel két hónapja egy minden részletében kidolgozott megállapodás jött létre az izraeli tizedes szabadon bocsátásának feltételeiről, ami szerint Izrael szakaszokban kiengedett volna a börtönökből több száz palesztin foglyot. Azonban az ügylet váratlanul meghiúsult. Ennek oka a jelenlegi izraeli hír szerint az volt, hogy akkoriban titokban egy iráni delegáció érkezett Damaszkuszba, tarsolyában 50 millió dollárral, aki a pénzért cserébe lemondta az egyezséget, illetve további, Izrael számára egyértelműen elfogadhatatlan feltételeket támasztott. A hírt a hamászos belügyminiszter cáfolta, és Izraelt tette felelőssé a fogolycsere meghiúsulásáért.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.