Forrás: Magyar Rádió

Adományozói konferencia mihamarabbi összehívását javasolta Libanon újjáépítésére az olasz külügyminiszter Rómában azon a nemzetközi fórumon, amelyen a libanoni tűzszünet feltételeiről és nemzetközi békeerő felállításáról tárgyalnak. Már kedden megérkezett a találkozót kezdeményező amerikai Condoleeza Rice, valamint az ENSZ-főtitkár és az Európai Unió külügyi biztosa. A francia külügyminiszter még Rómába indulása előtt bejelentette, hogy tűzszüneti javaslat-tervezetet terjeszt elő a tanácskozáson.

Szaúd-Arábia, Egyiptom, Jordánia, az Európai Unió és a Világbank, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Spanyolország, Oroszország, Finnország, Törökország és Kanada küldöttsége is megérkezett a római külügyminisztérium épületében rendezett csúcsértekezleten, amelyen jelen van a Vatikán delegációja is, valamint az érintett felek közül a libanoni miniszterelnök, Fuad Szinjóra.

A Hezbollah képviselője és izraeli kormányfő nem jött el Rómába. Maga Szinjóra üzente, hogy csak akkor hajlandó jelen lenni, ha Ehud Olmert távol marad. A libanoni kormányfő amúgy bejelentette: az izraeli harci cselekmények azonnali beszüntetését fogja szorgalmazni, és arra készül, hogy leleplezze az izraeli háborús bűncselekményeket. Romano Prodi olasz kormányfő szerint csak reménykedni lehet abban, hogy ma Rómában előrelépés történik.

A francia államfő szerint nemcsak a libanoni-izraeli, hanem a libanoni-szíriai határ mentén is nemzetközi erőket kellene állomásoztatni. Jacques Chirac a Le Monde című francia napilapban megjelent interjúban kijelentette: Franciaország hajlandó nagyobb szerepet vállalni egy ilyen nemzetközi erőben, de feltétele, hogy ez az erő nem kényszeríthetné ki fegyverrel a Hezbollah libanoni síita szervezet leszerelését. Szíria Iránnal együtt a Hezbollah fő támogatójának számít, politikai elemzők szerint évek óta folyamatosan fegyverekkel szerelik fel a radikális iszlám szervezetet.

Az olasz fővárosban amúgy teljes a készültség, a légteret vadászgépek felügyelik, de a város nincs lezárva. A külügyminisztérium épülete a Tiberis folyó partján emelkedik, elszigetelten az olimpiai stadion mellett.

Hiába azonban a biztonság, nem tudni miért, de Condoleezza Rice abban a szállodában töltötte az éjszakát, amelyben kedden este az olasz focibotrány másodfokú ítéletét hirdették ki. Az amerikai külügyminiszter ablaka alatt dühös Lazio-szurkolók tüntettek.

Mérvadó külpolitikai szakértők egyre inkább Izrael pártját fogják

Joschka Fischer volt külügyminiszter hosszú elemző cikkben fejezte ki szolidaritását Izraellel. Az ifjabb nemzedékekhez tartozó politikai gazdasági, szellemi elit kedvenc lapjában, a Süddeutsche Zeitungban írt cikke semmi másról nem szól, mint arról, hogy Izrael harca abszolút igazságos, fennmaradásáért küzd egy alattomos ellenséggel. Az Izrael elpusztítására szövetkezett ellenség csak névlegesen a Hezbollah, valójában annak harcosai Szíria és Irán utasításait követik.

Szó sincs itt palesztin ügyről, arról, hogy legyen-e vagy sem palesztin állam, egyetlen dologról van szó csupán arról, hogy a dagadó olajjövedelmekből finanszírozott Hezbollah és a Hamász folyamatos provokációkkal, terrormerényletekkel élhetetlen országgá akarják tenni Izraelt. A Dél Libanont megszállva tartó Hezbollah direkt helyezte rakétaállásait sűrűn lakott települések közepébe, iskolák, kórházak alá, hogy a jogos izraeli megtorlásoknak minél több legyen a polgári és főként gyermek áldozata – írja Joschka Fischer.

Eközben a német parlament kereszténydemokrata, szociáldemokrata és zöldpárti képviselőkből álló külön delegációja azért utazott Izraelbe, hogy – mint a küldöttség vezetője elmondta – szolidaritását fejezze ki a zsidó állammal. A német kancellár és külügyminiszter megnyilatkozásai ugyancsak azt sejtetik, hogy a német kormány az újkeletű konfliktusban Izraelnek ad igazat.

Konfliktus söpörhet végig a Közel-Keleten?

Az iráni államfő szerint a libanoni konfliktus hurrikánként söpörhet végig az egész Közel-keleten. Mahmúd Ahmadinezsád Putyin orosz államfőnek beszélt erről, amikor telefonon felhívta, hogy a libanoni helyzetről tárgyaljanak. Moszkvai közlés szerint Vlagyimir Putyin kifejtette Oroszország álláspontját az iráni atomvitában is. Ismét felajánlotta, hogy orosz területen oldják meg az iráni urán dúsítását, ami megnyugtathatná az atomprogram esetleges katonai jellege miatt aggódó nyugatot, de Teherán nem fogadta el, bár el sem utasította a kezdeményezést.

Sárközy Júlia (Róma), Zentai Péter (Berlin), MR

Comments are closed.