[inline:1]

Forrás: Magyar Nemzet

2006. június 24.

Tolcsvai-Pilhál

Csaknem ezer, főleg Kanadában élő, magyar származású chászid ortodox zsidó érkezett tegnap és tegnapelőtt a Szabolcs megyei Nyírtassra, ahol a hét végén egy rituális fürdőt avatnak a 2200 lelkes faluban. A közösség immár ötödik nyáron látogat el a községbe annak a Lőwy nevű főrabbinak a sírja meglátogatására, akinek fia pátriárkaként Kanadában él, s Québec közelében alapított egy magyar falut Tass néven. Papp László polgármester közlése szerint a falu 2001-ben segített a nagyszabású rendezvény megszervezésében, ám hiába egyeztek meg az önkormányzat vezetői, valamint a chászid közösség képviselői, a kultúrház, az iskola, az óvoda s egyéb intézmények használatáért a vendégek nem fizették ki a megállapodásban szereplő hárommillió forintot.

A rendezvény főszervezője, Salamon Berkowitz, a Magyarországon élő üzletember nagy kedvvel mesélt a rituális fürdő építéséről, s tudatta: harmincötmillió forintot fordítottak a beruházásra, illetve négyszázmilliót a vendégek fogadására. A településsel szemben fennálló adósságról nem beszélt, jóllehet értesülésünk szerint a vendégek a szervezőknek fizettek az ott-tartózkodásért.

Mint arról többször beszámoltunk, Salamon Berkowitz privatizálta a ’90-es évek elején a Badacsonyi Állami Gazdaság balatonvilágosi üzemét, amelyben jogszerűen csak 1994-ig gyárthatott volna Traubisodát. Hiába vesztett már többször pert védjegybitorlás miatt, az amerikai üzletember érdekeltségei 1994 után is folytatták az üdítőital gyártását.

Salamon Berkowitz cégei használati, védjegy- és bitorlási perek indításával, sorozatos fellebbezésekkel késleltetik az ellenük indított eljárások lezárulását, miközben sok tíz millió forintos köz- és magántartozást halmoztak föl. Salamon Berkowitz emellett büntetőügyben is állt már bíróság előtt.

Comments are closed.