Forrás: Híradó

Víz alatti régészeti tárlat fogadja Izraelben hamarosan a történelem iránt érdeklődőket

A rendhagyó múzeum a Földközi-tenger partján lévő Kesari, egykori Caesarea Maritima kikötőváros környékén létesül, ahol Kr.e. 20 és 9 között Heródes nagyszabású építkezésbe kezdett. Az új várost Augustus császár tiszteletére Caesareának nevezte el, amely Kr. u. 6-tól a júdeai római procuratorok székhelye és a legfontosabb római helyőrség állomáshelye volt – olvasható a ForUm című orosz nyelvű hírportálon.

A víz alatti projekt kivitelezése néhány millió sékelbe (1 sékel 47,26 forint) került, hiszen a 2400 négyzetméteres területet meg kellett tisztítani az évszázadok alatt keletkezett lerakódásoktól. A régészeti tárlat megtekintése előtt a jelentkezőknek víz alatti úszás fortélyait kell elsajátítaniuk, s meg kell tanulniuk bánni a búvárfelszereléssel is. A csoportok mellé a tárlatvezetőn kívül tapasztalt búvárokat is beosztanak, akik tartalék oxigénpalackot visznek a kirándulásra.

A kiállítási terület egyébként négyféle útvonalon járható be, amelyet végigjárva, pontosabban végigúszva a látogatók megismerhetik Heródes által építtetett kikötőt és a világítótornyot, megtekinthetik az ősi szobrokat, az elsüllyedt hajóroncsokat és számtalan egyéb érdekességet. Tájékozódásukat egy speciális, vízhatlan térkép is segíti, amelyen az összes nevezetességet feltüntették.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.