Forrás: Index

Index

Noha a balatoni ingatlanpiacot jelenleg erős túlkínálat jellemzi, az izraeli LA Shiraz céget ez nem rettenti meg. A társaság 13 milliárd forintos komplex ingatlanfejlesztési programmal négy apartmanházat, termálfürdőt és wellnessközpontot, vitorláskikötőt és egy plázát épít Siófokon. A fürdő már a nyár elejére, az első ház az év végére lesz készen. Egy lakás 16-50 millió forint közötti összegbe kerül, a beruházók befektetőknek is ajánlják megvételre.

Az év végére átadják az első, 122 lakásos apartmanházat a Galerius Resort and Spa nevet viselő beruházás kivitelezői – mondta a fejlesztő LA Shiraz nevében szerdán Jichak Levy, a Shiraz-csoport igazgatója. A második apartmanház építését akkor kezdik el, ha az első lakásainak nagyjából a felét értékesítették. A 122-ből eddig 20 talált gazdára, de a felerészt belföldi, felerészt külföldi érdeklődők száma alapján úgy tűnik, nyár végén megkezdődhet a következő építkezés. A teljes kivitelezést 3 évre tervezték.

Száz forintból évi öt visszajön

A szolgáltatóipar sokat vár az ingatlanfejlesztésektől

A siófoki beruházásnak örülnek a szolgáltatóiparban dolgozó balatoni vállalkozók is, akik szerint több mint ezer új építésű lakás-nyaraló átadása várható az elkövetkezendő időben a tó partján. Ezért a balatoni kisvállalkozók saját erőből, több mint 150 millió forintért felújították a város „Váci utcáját”, a Petőfi sétányt. Biztonsági kamerákkal látták el a területeket, új kőburkolatot kapott az utca, és az itt található szórakoztató és vendéglátó egységek is megújultak. Az önkormányzat azzal támogatta a beruházást, hogy az utcában a vállalkozók lehetőséget kaptak új teraszok kialakítására, és hosszú távú szerződéseket kötött velük a város a bérlemények üzemeltetésére.

A lakások átlagosan 40-100 négyzetméteresek lesznek. Mivel egy négyzetméter ára 395-500 ezer forint körül alakulhat, 16-50 millióba kerülhet egy-egy lakás. A beruházó cég az otthonokat visszbérleti rendszerben befektetőknek is kínálja.

Kezdetben 3 évre kötnek szerződést, ebben az első 3 évben évi 5 százalékot kaphat vissza a vásárló – egy 20 milliós lakásnál ez évi 1 millió forint -, de a Shiraznál úgy számolnak, hogy 5 éven belül 15 százalékra emelkedhet a díj. Ha ezt a tarifát később is tartani tudják, a vevőnek – akik a bérbe adás esetén évente kétszer, télen és nyáron két-két hétig használhatják a lakást – az inflációt nem számolva nagyjából 10 év alatt megtérülhet a beruházása, mondta az Index kérdésére Jichak Levy.

A Shiraz ennél rövidebb megtérülési idővel számol. A beruházást 20 százalékban saját tőkéből, 80 százalékban hitelből megvalósító cég – a kölcsönt az Erste nyújtja – úgy becsüli, az építkezés végére megtérül a befektetett 13 milliárd forint.

Az idén már fürödhetünk a Balaton mellett

A lakásoknál hamarabb, már a nyár elejére elkészül a projekt részét képező termálfürdő és wellnessközpont. A hatszáz négyzetméteres vízfelületet nyújtó fürdő műszaki átadása május végére, június elejére várható, és nagyjából akkor lesz készen a wellnessrészleg is.

A társaság az apartmanházak elkészítését követően kezdi akár száz vitorlást befogadni képes jachtkikötőjének építését, amihez szárazföldi sportközpontot is kialakítanak. A házakhoz szórakoztató- és bevásárlóközpontot is építenek, aminek az eredeti tervek szerint kaszinó is része lett volna, bár lehetséges, hogy ehelyett inkább mozit alakítanak ki az új siófoki plázában.

A Galerius lakásait forgalmazó Engel & Völkers a csaknem 400-500 ezer forintos négyzetméterenkénti árakat piacképesnek tartja. Mint fogalmaztak, az árakat nem az adriai tengerpart vagy az eladásra kínált számtalan Balaton-parti családi ház árai alapján határozták meg, hanem abból indultak ki, hogy világszerte milyen áron keresettek a prémium kategóriájú lakások. Ebben az összevetésben a balatoni projekt lakásai nem túlárazottak, mondta Mozsár István, a forgalmazó cég igazgatója.

Comments are closed.