Forrás: Népszava

A vádirat ismertetésével megkezdődött a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt Simon László és társai ellen a Concordia Közraktározási Rt. ügyében indított büntetőper a Fővárosi Bíróságon. Simont, aki Torgyán József egykori agrárminiszter tanácsadója volt, felbujtóként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, illetve jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntettével és orgazdasággal, Simon korábbi élettársát, Korompai Nikolettet, a Concordai volt vezetőjét pedig felbujtóként elkövetett nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolja az ügyészség. A Concordia Rt. az akkori, Torgyán József vezette Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium száz százalékos tulajdona volt. Ez a cég volt a GMS 96. Kft. 99 százalékos tulajdonosa. Simon korábban a Concordia Rt-nél és az Agrárinnovációs Kht-nél is tanácsadóként dolgozott.

A tegnapi tárgyaláson megjelent 19 vádlott közül egyik sem járult hozzá ahhoz, hogy felvétel készüljön róluk. Az első tárgyalási napon megkezdődött a vádlottak meghallgatása is, Simon László, illetve Korompai Nikolett meghallgatására viszont egy későbbi időpontban kerül majd sor.

Mint arról korábban beszámoltunk, az ügyekben a feljelentést – az Orbán-kormány idején, 2001. februárja és májusa között – a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) tette meg. A Fővárosi Főügyészség 2003 nyarán emelt vádat az ügyben, összesen 160 millió forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. A vádlottakat azzal vádolják, hogy 1999-ben, illetve 2000-ben a két vállalat vezetőiként vagy alkalmazottaiként színlelt raktárbérleti szerződéseket kötöttek más cégekkel és fiktív számlákat állítottak ki, amelyek alapján azonban teljesítés nem történt. A vád szerint a cselekmények során döntő szava a felbujtói magatartással vádolt Simon Lászlónak volt. Simont 2003 januárjában vették őrizetbe a Ferihegyi repülőtéren. Torgyán tanácsadóját több mint két és fél évig kereste a rendőrség, mint kiderült, a férfi Izraelben bújkált. Azután hagyta el az országot, hogy több agrárcég vezetőjét is letartóztatták, így kétes ügyei miatt ő is veszélybe került. Később hazatért és feladta magát.

Népszava-információ

Comments are closed.