Forrás: National Geographic

Emberek százait telepítik ki a kínai ökológiai katasztrófa miatt

Emberek százait telepítették eddig ki a benzollal. illetve nitrobenzollal szennyezett északkelet-kínai Szungari folyó partján lévő otthonaikból, mert ezeknek a vegyi anyagoknak a belélegzése is súlyosan veszélyezteti az emberi egészséget – közölték pénteken helyi tömegtájékoztatási eszközök.

Ágy a hatóságok távozásra szólították fel Niucsiatien falu lakóit, valamint a Hejlungcsiang tartomány közigazgatási székhelyéhez, Harbinhoz tartozó Kuoszigetén élőket. A helyzet súlyosságára jellemző, hogy a szennyezett térség lakóinak a ivóvízellátására Ven Csia-pao kormányfő személyesen adott utasítását.

A Szungari folyóba annak következtében került összesen száz tonnányi mérgező anyag, hogy november 13-án Csilin városánál egy vegyi üzemben robbanás történt. A kínai hatóságok napokig elhallgatták a baleset hírét, s csak azután tettek említést róla, hogy kiderült: súlyos környezetkárosító katasztrófa következett be.

A kínai környezetvédelmi hatóságok ígéretük szerint minden megtesznek annak érdekében, hogy a Szungari vízének szennyezettsége minél alacsonyabb szintre süllyedjen akkorra, amikorra a folyó a kínai-orosz határ mentén lévő Amurba ömlik. Egyelőre ennek időpontjáról ellentmondásos szakértői vélemények látnak napvilágot: a kínai fél szerint majd két hét múlva érkezik meg a 80 kilométeresre nőtt szennyfolt az Amurba, az orosz illetékesek ezzel szemben azzal számolnak, hogy ez már három-négy napon belül bekövetkezhet.

Az Amur oroszországi partvidékén a hatóságok gőzerővel készülnek a szennyezett ár fogadására. A 600 ezres Habarovszk tőszomszédságában lévő Birobidzsán Zsidó Autonómterület Leninszkoje falvának térségében, ahol a Szungari eléri az Amurt, máris naponta hatszor vesznek vízmintát. Mérgezésre utaló jelet egyelőre még nem mutattak ki. A helyi hatóságok azonban máris megtiltották az Amur jégpáncél borította szakaszain a lékhalászatot, a helybeliek egyik kedvelt időtöltését, a közvetlenül folyó mentén húzódó közutakat pedig rendőrségi kordonnal zárták le.

Kínai lapértesülések szerint csütörtökön az ország délnyugati részén lévő Csungcsingban vegyi üzemében ugyancsak történt egy robbanás, amelyben egy ember életét vesztette hárman megsebesültek. A település 6 ezer lakóját máris kitelepítették, mert a hatóságok benzolszennyeződés veszélyétől tartanak.

National Geographic Online

2005.november.25

Comments are closed.