Forrás: National Geographic

Bronstein, aki Trockij néven vált ismertté

1879. november 7-én született Lev Davidovics Bronstein, aki Lev Trockij néven várt világszerte ismertté. Jelentős politikai karriert futott be, de a népszerű politikus Sztálin útjában állt. Hiába menekült Mexikóba, a diktátor bosszúja ott is utolérte. Gyilkosa egy jégcsákánnyal ölte meg.

1879. november 7-én Ukrajnában egy zsidó család ötödik gyermekeként született Lev Davidovics Bronstein. Már 17 évesen, mint a marxista tanítások harcos képviselője politizálásba fogott. Mivel a szülői akarat ellenére cselekedett, Bronsteinék megvonták tőle az anyagi támogatást.

A politikai nézetei miatt 1899-ben letartóztatott ifjú az ogyesszai börtönben kapta a Trockij nevet, ami élete végéig rajta maradt. Sikeres szökési kísérlete után elhagyta Oroszországot, több európai nagyvárosban is megfordult. A külföldön is hihetetlen politikai aktivitással dolgozó férfi számára az 1917-es év jelentős fordulatot hozott. Kitört a nagy októberi szocialista forradalom, a cári rendszer csúfosan megbukott.

Amíg hatalmi konfliktusba nem keveredett Sztálinnal, karrierje viharos gyorsasággal ívelt felfelé. 1924 után azonban, ahogyan nőtt Sztálin hatalma, egyre inkább veszélybe került Trockij élete. A politikus ezért először Kazahsztánban, aztán Törökországban, Norvégiában húzódott meg, majd végül 1937-ben Mexikóban telepedett le, bízva abban, hogy Sztálin keze nem ér el odáig.

1940 májusában szeretőjének, Frida Kahlónak, a híres mexikói festőnőnek a házában követték el ellene az első merényletet. A támadást szerencsésen túlélő Trockij ezután minden lehetséges óvintézkedést megtett biztonsága érdekében. A házból erődítményt építettek: vasajtókat szereltek fel, több ablakot befalaztak, és éjjel-nappal testőrök vigyáztak rá.

Néhány hónappal később sikerült Trockij bizalmába férkőznie egy Mercader nevezetű szovjet ügynöknek, aki Sztálintól kapott megbízatást az emigráns politikus megölésére. Gyilkosa egy jégcsákánnyal végzett vele. Temetésének napján emberek tömegei gyászolták a Mexikóban nagy népszerűségnek örvendő politikust.

Sztálin megkönnyebbüléssel vette tudomásul, hogy újabb politikai ellenfelével sikerült leszámolnia. Ennek örömére Mercadert Szovjetunió hősének nyilvánította, később pedig Lenin-renddel tüntette ki.

Kun Enikő

2005.november.

Comments are closed.