Forrás: HVG

Többéves pangás után újra emelkednek az ingatlanárak Izraelben: fellendülőben a gazdaság, derűlátóbb a lakósság, és egyre több külföldi vásárol – óvintézkedésként – lakást Jeruzsálemben és a tengerparton.

A 90-es évek közepén az egekbe szöktek az árak az izraeli lakáspiacon, az egykori Szovjetunióból bevándorolt mintegy 1 millió új lakó hatalmas lökést adott az ingatlanpiacnak. Letelepedésük, majd a 2000-ben kezdődött második intifáda nyomán aztán beállt a pangás, az utóbbi 8 évben folyamatosan csökkent az érdeklődés az új lakások iránt, és a használt lakások ára is egyre csökkent.

Az idén azonban váratlanul újra megélénkült a piac, emelkedni kezdtek az árak, különösen Jeruzsálemben. Itt, a fővárosban, az idei év első felében 51 %-kal nőtt a lakáseladások száma az előző év hasonló időszakához képest. A fellendülésnek a szakértők szerint több oka is van. Egyrészt az izraeli gazdaság kilábolni látszik a válságból, a kedvező mutatók nyomán egyre nő a befektetési kedv. Másrészt a gázai kivonulás nyomán a békekötéshez fűzött felfokozott várakozások is éreztetik hatásukat. Emellett a kiköltöztetett telepeseknek mintegy 8ooo új lakásra lesz szükségük, ami főleg délen, Ashkelon, Ashdód és a Negev sivatag környékén lendíti fel az építkezéseket.

A helyi gazdasági fejleményektől függetlenül, a lakásárak növekedésében jelentős szerepük van a külföldön, túlnyomórészt Franciaországban élők felélénkült ingatlanvásárlásai. Ők azok, akik tartanak az európai antiszemitizmus erősödésétől éppúgy, mint az iszlám lakosság egyre erősödő európai jelenlététől. Az utóbbi öt évben 11 ezer francia zsidó költözött végleg Izraelbe. De még azok is, akik egyelőre maradnak Franciaországban, amolyan biztonsági menedékhelyként, ingatlant vásárolnak itt, főként Jeruzsálemben és a tengerparton, hogy azután inkább csak a zsidó ünnepeket és a nyári vakációt töltsék itt. Felszerelkezve az erős euróval, főként a 4-5 szobás luxuslakásokat keresik, amelyeknek ára 200 ezer dollárnál kezdődik, de felmehet 1 millió dollár fölé is.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.