Forrás: Origo

Legalább 65 halálos áldozata és több mint 130 sebesültje annak a robbantás-sorozatnak, amely az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőhelyen történt a szombatra virradó éjjel. Legalább három autóba rejtett pokolgép robbant egy szálloda, éjszakai mulatók közelében, és a bazárban. A robbantásoknak legalább nyolc külföldi áldozata van.

Szinte egy időben robbant több bomba is Sarm es-Sejkben, a népszerű vörös-tengeri üdülőhelyen szombatra virradó éjjel egy óra magasságában. A detonációknak legalább 65 halálos áldozata, és több mint 130 sebesültje van. Korábban Mohammed Avad Tag ed-Din egyiptomi egészségügyi miniszter 62 halottról, valamint 110 sebesültről számolt be, akiket a sarm-es-sejki kórházba szállítottak, de hozzátette, hogy e számok még növekedhetnek. Az áldozatok között több külföldi is van, jelentések szerint legalább egy izraeli egy orosz és egy ukrán állampolgár megsérült.

Az első pokolgép a bazárban lépett működésbe, ezt legalább két robbanás követte a zsúfolt Naama öböl térségében, ahol többek között autóba rejtett pokolgép rombolta le a négycsillagos Ghazala Gardens Hotel homlokzatát. A rendőrség szerint három, más beszámolók szerint négy gépkocsiba rejtett pokolgép robbant, korábbi jelentések hét detonációról szóltak.

A legnagyobb pusztítás a már említett hotelben történt, ahova a merénylő egyszerűen csak behajtott robbanószerrel megrakott autójával. Egy szemtanú szerint “Egy öngyilkos robbantó áttörte a hotel bejárata előtti torlaszt. Egy biztonsági alkalmazott megpróbálta megállítani, de az tovább hajtott a recepció felé, és akkor hatalmas robbanás történt”. A hotel homlokzatának nagy része összedőlt számos embert maga alá temetve.

Az egy közeli mulatóhelyen ülő Fabio Bersone szerint “Mindenütt törmelék volt, a hotel eleje teljesen eltűnt, és jó néhány emberi test feküdt a szálló előtt az úton – nem tudom, hogy halottak voltak-e, vagy súlyos sebesültek” – idézte a BBC News. Egy másik autóbomba néhány száz méterrel odébb, a Mövenpick Hotel és népszerű éjszakai mulatók közelében, egy parkolóban robbant, ugyancsak komoly károkat és veszteségeket okozva.

Az öreg piacon történt detonáció két és fél kilométerre volt a Naama-öböltől. Itt legalább 17 ember – feltehetően egyiptomi alkalmazottak vesztették életüket, akik éppen egy kávézó előtt gyülekeztek. Egy közeli étterem tulajdonosa, Jehja Mohamed szerint “Láttam, ahogy a levegőbe repül egy autó, és emberek rohannak. Nem hiszem, hogy valaha is elfelejtem, ami történt. Ez egy hatalmas csapás az itteni turizmusra.”

Népszerű nyaralóhely

A robbantások nyári üdülési szezon csúcspontján történtek a Sínai-félszigeten található városban. Különösen izraeli, jordániai, európai és egyiptomi turisták körében népszerű a térség. Magyar utazási irodák is szerveznek utakat a városba és környékére.

Áprilisban három turista halt meg többen megsebesültek, amikor két robbantást követtek az egyiptomi fővárosban. Tavaly október 7-én a Sinai-félszigeten lévő Taba Hilton szállodája és két tengerparti étterem ellen végrehajtott robbantásban összesen 34-én vesztették életüket. Habib al-Adeli belügyminiszter nem zárja ki a kapcsolatot a sarm-es-sejki robbantások és tavaly októberi merényletek között.

Az izraeli hadsereg felajánlotta segítségét Egyiptomnak az áldozatok mentésében és felkutatásában. E célra különleges mentőegységeket helyeztek készültségbe. Jelenleg mintegy tízezer izraeli nyaral a Sinai-félszigeten.

Újraindult a külügy válságkezelő központja

Az éjszakai egyiptomi robbantásos merényletekre való tekintettel a Külügyminisztérium szombat reggel nyolc órakor újraindítja a válságkezelő központ működését. Az érdeklődők reggeltől a 458-3500 telefonszámon már elérik a válságközpontot. A Külügyminisztérium egyelőre sem az egyiptomi hatóságoktól, sem a kairói magyar nagykövetségen keresztül nem kapott tájékoztatást magyar áldozatról vagy sebesültről.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár “fájdalmát és dühét” hangoztatta a történtek miatt, “amely kegyetlenül sújtott le a bátor egyiptomi nemzetre nemzeti ünnepének napján”. A szóvivője által felolvasott nyilatkozatban Annan “e tragikus hónapban ismételten elítéli a polgári személyek elleni terrort és erőszakot, amelyet semmilyen ügy vagy hit nem igazolhat”.

A Palesztin Hatóság nevében Száeb Erekát miniszter ugyancsak határozottan elítélte a véres merényleteket, s együttérzését fejezte ki az egyiptomi kormánynak és népnek.

Az orosz külügyminisztérium is közleményben ítélte el a terrorakciót, kifejezve reményét, hogy a terroristákat megtalálják és szigorúan megbüntetik.

(MTI)

Comments are closed.