Forrás: Erec

A Szeretetkórház ma Közép-Európa egyetlen zsidó kórháza. A Holocaust előtt Budapesten négy zsidó kórház volt. A legnagyobb a Szabolcs utcai 1896-ban épült, melyet 1948-ban államosítottak. A Maros utcai és a Városmajor utcai kórházakat 1952-ben államosították. Az egyikben jelenleg rendelőintézet működik, a másik kórházat /Bíró Dániel/ bombatalálat érte és rekonstrukciójára nem került sor.

Az eredeti Szeretetkórház 1911-ben épült, amit 1952-ben a államosítottak, s ma az Országos Idegsebészeti Intézetnek ad otthont. A Szeretetkórház melléképületei a Chevra Chadisa menedékháza és a Vakok Intézetet 1914-ben épültek. A Menedékház részt nem államosították, hanem a vallási tevékenység folytatására és a kóserságra való hivatkozással meghagyták a zsidó közösségnek. Itt működik azóta is a szeretetkórház. A Vakok Intézetét államosították és az épületben a 90-es évek elejéig az Uzsoki utcai Kórház Tüdő és Ideg osztálya működött. 1933-ban az egyházi javak visszaadására hozott törvény alapján, több mint 40 évi használat után az Uzsoki utcai kórház felekezetnek visszaadta az állam. A teljesen leromlott épületet a Hitközség a kórház segítségével rekonstruálta, ahol 1994-ben egy új, 80 ágyas fekvőbeteg osztály nyílt.

Adományokból és állami támogatásból 1990-ben felépült az un. Reichman szárny, amely már magasabb komfortot, jobb elhelyezést biztosított betegeinek számára.

Az új ápolási szárny a Weinberg család alapítványa és a Claims Conference adományából épült. A megvalósításban kiemelkedő szerepet játszott, az idő közben elhunyt Israel Sela úr a JDC akkori magyarországi igazgatója. A Berendezések, felszerelések beszerzésében, az épület végső kialakításában nagy szerepet játszottak a zsidó szervezetek és a magánszemélyek adományai.

Az épület és berendezései a magas szintű ápolási kívánalmak figyelembevételével minden igényt kielégítően készültek. A négy ápolási szinten egy, két, három többségében kétágyas szobák ( 80%-a erkélyes) kerültek kialakításra. Az emeletek közötti közlekedést nagy teherbírású, tűzbiztos lift segíti. Minden szobaegységhez tartozik zuhanyzó, kézmosó, toalett, illetve ápolási szintenként közös fürdőszoba. Szintenként külön társalgó áll a betegek rendelkezésére, ahol a kórház személyzete rendez különböző foglalkozásokat. A betegeink részére a társalgókban televízió van felszerelve, igény szerint a szobákban is biztosított a vételi lehetőség. Az épület része a közvetlenül megközelíthető télikert és a nyitott kert, ami szintén a kellemes közérzetet hivatott szolgálni. Az intézet saját büfével is rendelkezik, ahol a vallási szabályok betartásával igyekeznek széles választékot biztosítani.

Az ápolás színvonalát magasan képzett orvosi gárda és ápolási személyzet garantálja, Dr. Deutsch Zsuzsanna orvos-igazgató vezetésével. A kórház 2005. április 22-én megfelelt a CERTOP TERMÉK- ÉS RENDSZERTANÚSÁTÓ HÁZ által vezetett ISO 9001: 2001 minőségátirányítási auditon, ami az eddiginél még szabályozottabb és magasabb minőségű munkát garantál a betegek részére.

A jelenlegi finanszírozási rendszerben az állami támogatások nem elégségesek a magas ápolási színvonal megtartására, ezért az intézet e támogatásokon kívül ápolási díjat kénytelen megállapítani.

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége

Szeretetkórház

1145 Budapest, Amerikai út 53-55.

Breuer Péter BPI

Comments are closed.