Forrás: Index

Százharminc sírt rongáltak meg a Kozma utcai zsidótemetőben, közölte a Mazsihisz ügyvezető igazgatója szerda délelőtt. A sírköveket felborították, illetve összetörték, de felfestésekkel nem találkoztak, mondta Zoltai Gusztáv.

A temetőt vasárnap zárták be ünnep miatt, és csak szerdán reggel nyitották ki újra, ekkor vették észre a rongálást. A rendőrség a helyszínen van, a károk felmérésében részt vesznek a hitközség tagjai is. Sass Oszkár, a BRFK sajtóügyeletese megerősítette, hogy több mint száz sírt rongáltak meg a temetőben.

A helyszínen tartózkodó hadnagy elmondta, a helyszíni vizsgálat a temető nagysága miatt akár egy napot is igénybe vehet. A rendőrségre a reggeli órákban érkezett állampolgári bejelentés a sírrongálásról.

Egymillió forintot ajánlott fel Demszky Gábor annak, aki információkkal szolgál a temetőben történt vandál sírrongálásról. A helyszínt felkereső főpolgármester az MTI-nek elmondta, felkérte a Budapesti Temetkezési Intézet Rt.-t, hogy vegyenek részt a felborított és összetört sírok helyreállításában. „Gyalázatos bűntett ez a sírrongálás, mélységesen elítélendő mindenféle rasszizmus, különösképpen az, amely kegyeletsértéssel párosul” – mondta Demszky.

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Elnöksége is elítélte a temetőgyalázást. „A Kozma utcai zsidótemetőben történt sírrongálás súlyosan sérti az emberi méltóságot, az elhunytak emlékét és hozzátartozóik legbensőbb érzéseit” – tartalmazza a párt nyilatkozata. A pártelnökség együttérzését fejezi ki a magyarországi zsidó közösség felé, és reméli, hogy a jövőben ilyen és ehhez hasonló kegyeletsértő cselekedet nem történik.

Comments are closed.