Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. június 3. 09:30

Izraeli katonák, a szemet szemért, fogat fogért elvet alkalmazva, találomra öltek meg tizenöt palesztin rendőrt, megtorlásul hat bajtársuk palesztin szélsőségesek általi meggyilkolásáért – írta a  Maariv című izraeli lap pénteken, egy 2002 februári, ciszjordániai eseménysort idézve fel.

A lap a megtorló akciókat végrehajtó katonai különítmények tagjainak beszámolóira hivatkozott, titokban tartva a nyilatkozók nevét. Egyikük elmondta, hogy az egyik megtorló akcióban békésen  kávézgató palesztin rendőrökre nyitottak tüzet.

A Maariv cikkére reagálva, a hadsereg egy szóvivője tagadta, hogy találomra hajtották végre a megtorló akciókat. Nyilatkozata szerint olyan palesztin rendőröket büntettek meg, akik  megkönnyítették izraeli katonákat és civileket gyilkoló palesztin szélsőségeseknek, hogy célpontjaik közelébe férkőzzenek.

Azokban a napokban, amelyekről a Maariv cikke szól, az izraeli hadsereg egy illetékese elismerte egy nyilatkozatában: politikai vezető körökből utasították a hadsereget, hogy “igazítsa hozzá eljárásmódját a terepen zajló harc zord valóságához”. (MTI)

Comments are closed.