Forrás: Stop!

Fákat ültettek Szili Katalin tiszteletére Jeruzsálemben Időpont: 2005-06-03 13:08:02

A demokráciáért folytatott kitartó küzdelmének elismeréseként 18 fát ültettek Jeruzsálem erdejében Szili Katalin tiszteletére – hangzott el az izraeli és a magyar házelnök találkozóját követő sajtótájékoztatón.

Szili Katalin meghívására hazánkba látogatott az izraeli parlament (Kneszet) elnöke, Reuven Riubin. A találkozót követően Reuven elnök elmondta, Szili Katalin tiszteletére 18 fát ültettek Jeruzsálem erdejében, a Jad-Vasem múzeum mellett. Ezt az új kertet „a demokrácia védelmezőjéről”, Szili Katalinról nevezték el. A Kneszet elnöke rámutatott, míg Magyarországon a fák pusztán a természet részei, Izrael államban a fa a megerősödés, a megújulás, a sivatag megszüntetését jelenti.

Szili Katalin elmondta, izraeli kollégájával áttekintették a kétoldalú kapcsolatokat, az EU-ban kialakult helyzetet, illetve Izrael és az Unió viszonyát. A Kneszet elnöke elmondta, hogy találkozott mind a négy parlamenti párt képviselőjével, és megállapította, hogy mindegyikkel egyre jobb a kapcsolat. Természetesen vannak viták a demokráciáról, főleg a módszerek tekintetében.

Az elnök példaértékűnek tartja Magyarország demokráciáért folytatott küzdelmét, kiemelte az 1956-os forradalmat, melyről az általános iskolákban tanulnak a diákok. Az elnök úgy véli, hogy Magyarország és Izrael partnerek a demokrácia védelmében. Szólt arról is, hogy egy demokráciában a szólásszabadság nem jelenthet káoszt. Szavai szerint egy olyan demokráciát kell építeni, melyben az antiszemitizmus nem kaphat teret.

Epress József

Comments are closed.