Forrás: Népszava

Magyarország az európai szomszédságpolitikában geopolitikai helyzete és történelmi okok miatt alapvetően a Balkánra és a kelet-európai térségre összpontosít, de fontosnak tartja az euro-mediterrán együttműködést is, s kész ebben a folyamatban aktívan részt venni, például megosztva az érintettekkel a demokratikus átalakulásban felhalmozott tapasztalatait – mondta Somogyi Ferenc külügyminiszter, aki kedden Luxemburgban részt vett e két országcsoport közös külügyminiszteri találkozóján. (MTI)

Botrányba fulladt politikai puccsal tér vissza a Nagy Románia Párt (PRM) elnöki székébe Corneliu Vadim Tudor, a márciusban néppárttá átkeresztelt alakulat tiszteletbeli elnöke. Cornel Ciontu, az átkeresztelt formáció elnöke kedden sajtóértekezleten tiltakozott amiatt, hogy nagyromániás parlamenti képviselők és Vadim Tudor testőrei megakadályozták abban, hogy bemenjen hivatalába. Az történt ugyanis, hogy Vadim Tudor, aki márciusban tiszteletbeli elnökké üttette magát, pártelnöknek pedig megtette Ciontut, május 30-án bejelentette: visszatér az elnöki székbe, az alakulat nevéből törlik a néppárti jelzőt és kizárják a PRM-ből Cornel Ciontut és Anghel Stanciut, a szenátus oktatási bizottságának elnökét. (MTI)

Havril András Rómában tárgyalt

A békefenntartó missziókban való együttműködésről, elsősorban a balkáni és afganisztáni feldatok teljesítéséről folytatott tárgyalásokat Rómában Havril András vezérezredes, vezérkari főnök, aki kedden a velencei ‘Serenissima’ Lagunari ezred gyakorlatát is megtekintette. A magyar vezérkari főnök elmondta, hogy az ősztől a balkáni erőket magyar századdal erősítik, amely egy olasz vezetésű zászlóaljba kerül majd. Mindez az olasz-magyar együttműködés erősödését is jelzi a Balkánon – mondta Havril András. Mint jelezte, az olasz vezérkari főnök egyértelműen támogatta a magyar katonák befogadását az olasz vezetésű egységekbe, a Balkánon és Afganisztánban egyaránt. (MTI)

Marad a kétféle boszniai rendőrség

Túl nagy a gyűlölség egyfelől a boszniai szerbek, másfelől pedig a bosnyákok és horvátok között ahhoz, hogy egységes rendőrséget tartsanak fenn – derült ki a boszniai szerb parlament döntéséből. A rendfenntartó szervek egyesítését Paddy Ashdown, a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottja szorgalmazta, ezzel is arra törekedve, hogy a két, egymással egyfajta ‘hideg békében’ élő boszniai alakulat végre összeolvadjon és létrejöjjön egy egységes állami struktúra. E két alakulatnak – a szerb és a bosnyák-horvát entitásnak jelenleg ugyanis két különálló rendőrsége van, melyek között nincs semmiféle együttműködés. Egy ideig nem is lesz, mert a szerbek a parlamenti döntéssel elutasították az egyesítést. (Népszava)

Újfajta iráni rakétát próbáltak ki

Irán újabb fenyegető lépést tett a közel-keleti fegyverkezési versenyben. Mint Ali Samhani védelmi miniszter bejelentette, országa olyan rakétakísérletet hajtott végre, melynél a hajtóanyag szilárd halmazállapotú volt. A fegyver hatótávolsága a 2000 kilométert is meghaladta, vagyis alkalmas arra, hogy vele csapást mérjenek Izraelre vagy valamelyik közel-keleti amerikai támaszpontra. Iránnak már eddig is voltak ilyen nagy hatótávolságú rakétái, ám azok csppfolyós üzemanyaggal működtek, ami bizonytalanabbá teszi katonai célokra történő felhasználásukat. (Népszava)

Holttestek a karacsi gyorsétteremben

Zavargások törtek ki a pakisztáni Karacsiban egy síita mecsetben elkövetett robbantásos merénylet nyomán. A hatóságok hat összeégett holttestet találtak egy gyorsétteremben, amelyet a zavargások során felgyújtott a feldühödött tömeg. A síita tiltakozók tömege lángra lobbantott számos gépkocsit és épületet, egyebek között a Kentucky Fried Chicken (KFC) étteremlánc egyik éttermét, amely szomszédos volt a szóban forgó mecsettel. A tűzoltók és a rendőrök hat alkalmazott összeégett tetemét találták meg kedden a gyorsétterem üszkös, kiégett falai között. Öt ember halt meg a hétfői öngyilkos merényletben – két merénylő, egy rendőr és egy civil. (MTI)

Comments are closed.