Forrás: Stop!

Tomcat elítéli a rasszizmust Időpont: 2005-05-27 13:04:11

Ellendemonstrációt szervez a Moszka téren Polgár Tamás alias Tomcat és a Jobbik. A megmozdulással a legutóbbi antirasszista tüntetés és az azon történtek ellen kívánnak tiltakozni.

A szervezők a demonstrációt előre bejelentették, amit a rendőrség tudomásul vett. Mint ismeretes, a 21-es buszon karddal döfték át Patai József, a roma fiú testét. A közélet már aznap rasszizmust kiáltott, később azonban az ügy bonyolódni kezdett. Az azóta rendőrkézre került szurkáló romának vallotta magát, ráadásul kiderült: Józsika ellen – korábbi ügyek miatt- büntetőeljárás van folyamatban. A szurkáló mindezek mellett azt állítja: a majdnem végzetes szúrás előtt Patai József késsel fenyegette. Patai állítólagos kése a mai napig nem került elő.

– Tiltakozni szeretnénk a liberális demagógia és a hisztériakeltés ellen – nyilatkozta lapunknak Tomcat, akit az antirasszista demonstráción szerinte kopasz hajviselete miatt arcon ütöttek. Ő volt egyébként az a hírhedté vált megjelent, aki egy „A romákat bántani tilos” táblát mutatott a Józsikáért tüntetők felé.

Tomcat-nek – szavai szerint – elege van abból, hogy bárkit rasszistának lehet megbélyegezni, ha akárcsak kiejti a cigány szót.

Tomcat úgy érzi, nem szabad eltűrni, hogy több helyen is nyíltan fasiszta országnak mondják ki hazánkat.

– Ki szeretnénk mondani a tényt, a „bűnöző cigányok” rasszisták, és a magyarellenes cselekedeteiket meg kell állítani – folytatja a férfi, aki szerint a bűnöző hajlamú cigányok megnyilvánulásai és tettei a tisztességes és becsületes romáknak ártanak a legtöbbet, mivel ők váltják ki a (Tomcat szerint) egyébként jogos előítéleteket.

Munkatársunk természetesen visszakérdezett, vajon miért érzi úgy Tomcat, hogy a romákkal szembeni előítéletek jogosak. A grafikus így válaszolt:

– Albert Einstein mondta, aki ugyebár zsidó volt, mint tudjuk, hogy az „előítélet nem más, mint a történelmi tapasztalatok visszatükröződése.

– Önnek mi a véleménye a fasizmusról és a rasszizmusról?

– Mind a kettőt elítélem, mert egyiknek sincs tudományos alapja. Azok is előítéletek alapján születtek, tehát meg lehet érteni a létezésüket, de magunk nem tarthatunk ilyen nézeteket.

– Mit gondol a cigányokról?

– A cigányok egy nép, különösebben nincs róluk mit gondolni. Magáról a jelenségről, amit cigánybűnözésnek nevezünk, annyit lehet tudni, hogy megvannak a maga történelmi és szociológiai okai, hogy miért van ennyi bűnöző a cigányok között.

Magyarországon 56,5 százalék a legutóbbi felmérések szerint a cigányok aránya a börtönökben, holott a legdurvább esetben is nyolc százalékát teszik ki a társadalomnak. Ennek egy bűnözői szubkultúra az oka, amit nemhogy felszámolnának, hanem inkább még bátorítják is.

– Mit gondol a magyarokról?

– Ugyanazt, mint a cigányokról. Ők egy nép, akiknek szintén megvan a történelmi öröksége. Róluk sem lehet elmondani, hogy jók vagy rosszak. Ha bizonyos magyarokhoz kapcsolódó szubkultúrákra gondol, azok között van olyan, amit tudunk támogatni, és van olyan, amit nem.

Természetesen fenti három kérdésünket Horváth Aladárnak, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnökének is fel szerettük volna tenni. A roma politikus ezúttal nem kívánt válaszolni. Telefonos beszélgetésünk során elzárkózását meg is magyarázta, ám határozottan megkérte szerkesztőségünket, ne idézzük szavait.

Stop!

Comments are closed.