Forrás: HVG

Hamarosan a zsidó vagyon elkobzóinak nevét és a vagyon értékét is nyilvánosságra hozza a Nemzeti Emlékezet Hivatala – adja hírül a pozsonyi Új Szó.

Ján LangoĹĄ, az intézmény vezetője a parlamentben csütörtökön ismertette a hivatal eddigi tevékenységéről szóló jelentést. A Nemzeti Emlékezet Hivatala (NEH) az 1939 és 1945 közötti szlovák állam korszakát is kutatja; rekonstruálni akarják az akkori titkosszolgálattal együttműködő személyek jegyzékét, mely tartalmazza majd azoknak a nevét is, akik a zsidóktól elkobozták vagyonukat.

A hivatalról szóló jelentés éles vitát váltott ki, és személyeskedésekbe torkollott – tudósít az Új Szó. Dagmar Bollová kommunista képviselő LangoĹĄt például nagy nullának nevezte.

A. Nagy László, az emberjogi bizottság elnöke megkérte LangoĹĄt, ne reagáljon a személyeskedésre, a parlamentet pedig felszólította: tartózkodjanak a hasonló, méltóságon aluli sértegetésektől, és a jelentésről szóló vitát ne folytassák ebben a megalázó hangnemben. A LangoĹĄ-jelentés tárgyalását júniusban folytatják.

hvg.hu

Comments are closed.