Forrás: Híradó

Reformoktól hangos a posztszovjet térség is. Na nem a jóléti rendszer, hanem a múltból örökölt politikai berendezkedés recseg-ropog errefelé, elsősorban a kisebb államokban. Moszkvában viszont a központi hatalom ereje teljében van.

Erre utal a nyugaton is nagy visszhangot kiváltó bírósági per, amelynek fő vádlottja az olajmágnás Mihail Hodorkovszkij. És akinek sokak szerint nem is adócsalás miatt kell bűnhődnie, hanem azért, mert szembeszállt Moszkva erős emberével. A több, mint ezer oldalas ítélet felolvasása hetekig eltarthat, és ez önmagában felér egy politikai erődemonstrációval.

Mihail Hodorkovszkij és Platon Lebegyev. Ítéletre várva.A feldarabolt Jukosz olajvállalat volt vezérét és annak üzlettársát az orosz büntetőtörvénykönyv hét cikkelyének megsértésével vádolja a moszkvai Mescsanye bíróság. A vád: bűnszövetkezetben elkövetett lopás, több száz millió dolláros adócsalás, okirathamisítás, sikkasztás. Mindez közel sem teszi teljessé a bűnlistát. Irina Kolesznyikova bírónő ezerkétszáz oldalas ítélet felolvasására vállalkozott. Moszkvai jogászberkekben arról beszélnek, ez az ügy nem a bíróságon zajlik.A folyamat az 1990-es évek elején kezdődött, amikor azok az emberek, akik jókor voltak, jó helyen, az üzleti szabályokat kijátszva rátették a kezüket az ország vagyonának nagy részére. Az orosz sajtó arról írt, hogy a 2000-ben hatalomra került Vlagyimir Putyin elnök szóbeli megállapodást kötött az oligarchákkal. E szerint az újgazdag oroszok megőrizhetik vagyonukat, ha nem szólnak bele a politikába. Hodorkovszkij ennek ellenére akkora hatalomra tett szert a törvényhozásban, hogy a Duma nem fogadhatta el azokat a gazdasági törvényeket, amelyek sértették volna a Jukosz birodalom érdekeit.2003 május: A Jukosz, Oroszország második, és a Szibnyefty, Oroszország ötödik legnagyobb olajvállalata fúziónál: a Jukosz megveszi a Szibnyefty 92 százalékát.2003 július: állami tulajdon ellopásával és a bíróság megsértésével vádolják a Jukosz egyik főrészvényesét, Platon Lebegyevet. Az ő részesedése a cégből a 4,25 százalék, ami 1,3 milliárd dollárt ér.

Vlagyimir Putyin orosz államfő: – A Jukosz egyik vezetőjének letartóztatásával kapcsolatban nem vagyok hajlandó találkozni és tárgyalni senkivel.

A letartóztatás utána a 175 ezer embert foglalkoztató társaság helyzete megrendül. A Jukosz részvényeinek értéke naponta mintegy 1 milliárd dollárt zuhan. A vállalat részvényeinek többsége külföldi, főleg amerikai kézben van. Washington magyarázatot követel. Nem kap.2003 október: az “Igazságszolgáltatás” Lebegyev üzlettársára, a Jukosz vezérigazgatójára veti ki a hálót: Hodorkovszkijt letartóztatják. A vád: sikkasztás és adócsalás.2003 december: felfüggesztik a Jukosz és a Szibnyefty fúzióját.A “gázmezők lovagja” nem csak a külföldön is versenytársnak tekintett Jukosz vezetőjeként, és a ( Forbes magazin szerint) 15 milliárd dollárral a zsebében lett szálka az orosz államapparátus és a többi olajmágnás szemében. 2003-ban már nyíltan támogatta a liberális ellenzéki Jábloko tömörülést és a Jobboldali Erők Szövetségét, és ezzel nagyot “hibázott”.Az egykori olajbirodalom darabokra hullott, a főegységét visszaállamosították.Hodorkovszkij, bebörtönzése után, többször felkínálta a Yukosból közvetlenül birtokolt 59,5 százalékát az államnak, a 27 milliárd dollárra zsugorodott adóhátralék rendezésére. Az egyezség nem jött létre. Így az olajmágnás részvényestársára ruházta át teljes részesedését. Leonyid Nyevzlin pedig kivonult Oroszországból. Kelet-Európába és Izraelbe helyezte át a cég tevékenységét. Az Európa Tanács közgyűlése összehangolt orosz állami támadásról, Washington visszafejlődő orosz demokráciáról beszél. Azóta a külföldi tőke folyamatosan áramlik ki Oroszországból. Idén, az első negyedévben rekordmennyiségű, 19 milliárd euró.A moszkvai ellenzék úgy véli, az ország erős, vagy inkább erő-embere második elnöki ciklusában is precízen, minden lépést kiszámítva irányítja az ő demokráciáját. Most épp a Mescsanye bíróságon. És az épület előtt.

– Mindenkinek kell adót fizetni. Ezért vagyunk itt. Szükségünk van az igazságszolgáltatásra.

– Mi fiatalok azért jöttünk el, hogy elmondjuk: minden bűnös kapja meg azt, amit megérdemel.

Borisz Hodorkovszkij: – Azt gondolom, teljesen értelmetlenek a fiam ellen felhozott vádak. De én nem vagyok bíró. Ez itt egy szovjet bíróság. Nincs több mondanivalóm.

Az ítéletolvasás második hetében egy hirtelen szükségesnek vélt útjavítás miatt száz méterrel távolabb helyezték a soron következő tüntetőket. Hodorkovszkij és Lebegyev szimpatizánsait.”Hodorkovszkij sorsa az orosz demokrácia sorsa”- skandálják a vádlott mellett tüntetők. Az iparmágnás amerikai ügyvédje egyetért velük. Azt mondja, ebben a perben nem ügyfele, hanem Oroszország a vádlott.

Robert Amsterdam: – Egy dokumentumot olvasnak fel, ami egyszerűen képtelenség mind a hosszát, mind pedig a tartalmát illetően. Nem is beszélve az itt megszokott erőfitogtatásról. Világos, hogy csalásról van szó, védencem pedig politikai fogoly.

Hodorkovszkij orosz védője szerint ami itt zajlik, az nem bírósági eljárás, leszámolás.

Jurij Smidt: – Amikor a bírónő arról beszélt, hogy minden vádpontban bűnösnek tartják, már akkor tudtam, hogy milyen végső ítéletre számíthatunk: Bűnös.

Bár a vád képviselői a legsúlyosabb ítélet kiszabását kérték, az elmúlt napokban egyre több elemző beszélt arról, hogy Hodorkovszkij felfüggesztett büntetést kaphat. És ekkor jött a fordulat: a mostani ítélettől függetlenül a két egykori iparmágnás újabb per elé néz. A főügyészség ugyanis bejelentette, hogy ismét vádat emel Hodorkovszkij és Lebegyev ellen, ezúttal pénzmosás gyanúja miatt. A tárgyalás néhány hónapon belül elkezdődhet.

Világkép

Comments are closed.