Forrás: HVG

Az osztrák államfő szerint a náci bűnökkel kapcsolatban nincs mit relativizálni, megszépíteni vagy akár csak felülvizsgálni. Heinz Fischer azon a szombati megemlékezésen mondott beszédet, amelyet a felső-ausztriai Hartheim kastélyánál tartottak a II. világháború idején ott elpusztított áldozatok emlékére.

A nácik 1940 és 1944 között Hartheimben működtették az úgynevezett eutanázia programjuk 8 megsemmisítő létesítményének az egyikét. Hartheimben mintegy 30 ezer embert – „életre alkalmatlannak” minősített fogyatékosokat, betegeket, munkaképteleneket – gyilkoltak meg.

Az államfő szerint a Hartheimben történtek világosan bizonyítják: nincs mit relativizálni, megszépíteni, vagy felülvizsgálni a náci bűnökkel kapcsolatban. Kiemelte, hogy a történelem tanulságaként a társadalom szilárd alapelvévé kell válnia a perifériára szorultakkal vállalt szolidaritásnak. A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy a Hartheimben történteket a jövőben sem szabad elfelejteni. Az emlékezésnek arra mutató „múlhatatlan figyelmeztető jelként is fenn kell maradnia, hogy milyen nagy jelentőségű volt az 1945-ös felszabadulás”.

A Die Presse című konzervatív liberális osztrák napilap szombaton ismertette annak a közvélemény-kutatásnak az eredményeit, amely szerint az osztrákok 49 százaléka úgy véli, jobb lenne, ha a II. világháborúban elkövetett bűnökkel kapcsolatban lezárnák a történelemnek ezt a fejezetét, és nem beszélnének róla többet.

Az IMAS közvélemény-kutató felmérése szerint 32 százalék viszont az emlékezet ébren tartását helyesli. A lap hozzáfűzte, hogy ez utóbbi 6 százalékkal kevesebb, mint egy évtizeddel ezelőtt, és kisebb értéket jelez, mint a hasonló kérdésre adott németországi válaszok 40 százalékos aránya.

Arra a kérdésre, vajon Ausztriát felszabadították vagy legyőzték a szövetséges hatalmak, az osztrákok 22 százaléka úgy válaszolt, hogy Németországgal együtt legyőzték Ausztriát, míg 37 százalék szerint felszabadították Hitler uralma alól, 41 százalék viszont nem tudott választani a feleletek közül, illetve nem adott választ.

MTI

Comments are closed.