Origo 2004. július 13., kedd, 20:48

Bevallotta, hogy csak kitalálta az egész történetet a Franciaország-szerte nagy közfelháborodást keltő antiszemita támadás áldozata. A támadás híre akkora port kavart, hogy még a politika legfelsőbb szintjein is foglalkoztak vele, az elnök például emiatt nem ad kegyelmet az antiszemitizmus miatt bebörtönzötteknek július 14-én. A nő ellen vádat emeltek. 

Bevallotta, hogy kitalálta az ellene elkövetett antiszemita támadás történetét az a fiatal nő, akinek a vélt esete egész Franciaország-szerte felháborodást váltott ki. A fiatal nő a rendőröknek először azt vallotta, hogy nem a vonatban támadták meg, majd végezetül őrizetbe vétele után beismerte: csak kitalálta az egész antiszemita támadás történetét – közölte a rendőrség.

A nő azt is bevallotta, hogy az élettársával közösen maga rajzolta a hasára filctollal a horogkereszteket. Délután vették őrizetbe „kitalált bűncselekmény miatti feljelentés” vádjával. Élettársát szintén őrizetbe vették.

A fiatal nő korábban azt állította a rendőrségnek, hogy egy Párizs környéki elővárosi vonaton 13 hónapos fiával utazva hat, késekkel felfegyverzett észak-afrikai férfi támadt rá, elvette a hátizsákját, amelyben a személyi iratai voltak. Az egyik iratban a Párizs előkelő negyedének számító XVI. kerületi lakcím szerepelt, ebből támadói arra következtettek, hogy zsidó. Levágták a haját, elszaggatták a ruháját, és három horogkeresztet rajzoltak fekete filctollal a hasára, majd a gyermekkocsiból a csecsemőt kiborítva, táskájával, a benne lévő iratokkal, kétszáz euró készpénzzel és a bankkártyájával leszálltak a vonatról.

Vallomása nagy felháborodást váltott ki: a vélt támadást elítélte Jacques Chirac köztársasági elnök és Jean-Pierre Raffarin kormányfő is.

A vizsgálat azonban nem igazolta az állítását, és a nyomozók rövidesen azzal gyanúsították meg, hogy kitalálta a történetet. Egy rendőrségi forrás elmondta, hogy a nő az elmúlt években hatszor tett feljelentést, többek között lopás és nemi erőszak miatt, de eddig senkit sem tartóztattak le a vizsgálatok során. Hétfő estétől a francia politikai vezetők már tartózkodóbb megnyilatkozásokban, de továbbra is elítélték a fajgyűlölet minden fajtáját.

Ha ez a támadás nem is volt valóságos, sajnos nagyon is valószerű, hiszen senki nem tagadhatja, hogy a gyűlölet fűtötte támadások elszaporodtak – jelentette ki Bernard Accoyer, Jacques Chirac államfő pártjának, a Népi Mozgalom Uniójának (UMP) frakcióvezetője a parlamentben.

Jean-Francois Copé kormányszóvivő szerint „a Franciaországban az elmúlt években elkövetett fajgyűlölő és antiszemita kilengések számának robbanásszerű növekedése valóságos tény, amely ellen harcolnunk kell”.

(MTI)

Comments are closed.